Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten slutar ringa på din dörr

Annons

Det ringer på dörren. Du öppnar. Där står Staten. Staten har ett blädderblock med namn att kolla upp. Du står på listan. "Ja, goddag, det var från Radiotjänst. Enligt din tv-handlare köpte du en tv där för en tid sedan, men vi får inga licenspengar från den här adressen. Stämmer det?"

Eller så har du bara flyttat hemifrån. Din nya adress matchas mot Radiotjänst kunddatabas. Du kanske har ärvt en gammal tjock-tv av din mormor?

Detta märkliga system, inte så litet påminnande om 1743 års fönsterskatt, väntas upphöra i ett förslag från public servicekommittén till kulturministern nästa vecka. Det finns bred politisk enighet om att i stället införa en separat post i beskattningen, ungefär som den obligatoriska begravningsavgiften.

Tv-licensen kopplat till innehavet av en viss apparattyp är en anakronism i en tid när folk tittar på tv på alla möjliga sätt. Så vem kan vara emot? Jo, vd:arna på SVT och SR, förstås, som påstår att en annan beskattningsform kan leda till klåfingrighet och villkor som plötsligt ändras av politiker.

Som om det i dag vore några andra än politiker som beslutade om hur stor tv-licensen ska vara.

I sina bästa stunder gör SVT och SR program i allmänhetens tjänst. Sådana program ska självklart ses som en generell samhällsnytta och betalas av samtliga medborgare solidariskt.