Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar fabrik med 13 anställda i Särna trots mindre i bidrag än vad som utlovats

Vad är ett nytt jobb i Särna värt? Svar 154 000 kronor. Det tycker länsstyrelsen och prutar investeringsstödet till fabrikssatsningen i Särna från 3,5 miljoner kronor till 2 miljoner. Därmed hotades hela det stora industriprojektet i Särna, som redan är igång.

Annons

– Vi ska ro det hela i land, men jag är förvånad och besviken på länsstyrelsen. Först förklarade de hur bra vår satsning var och utlovade 3,5 miljoner i stöd. Sedan fanns det bara 2 miljoner att ge oss. Därför får vi nu skaka fram de pengarna som fattas på annat sätt, men jag har inga mer pengar att skicka in själv, säger Jarle Mosshäll.

När Siljan Wood körde över Särna, tog försäkringspengarna efter branden och struntade i den kvalitet som särnafabriken höll, såg det mörkt ut i Särna. En liten glesbyggdsort som förlorade den enda industrin med åtta anställda.

Räddningen blev Jarle Mosshäll och älvdalsföretaget Byggmäster, som valde att flytta in i de tomma lokalerna, som köpts av ett norskt företag. Det istället för att bygga en ny fabrik i Idre.

Byggmäster startade husproduktion i Särna, men den produktion som nu sker där hade också kunnat ske någon annanstans. Det stora lyftet kommer när Jarle Mosshälls 3-visjon nu ska starta produktion i Särna.

– Då ska vi kunna ta över de 13 anställda som nu bygger hus åt Byggmäster och kanske blir det än fler. Det när vi komer igång med vår produktion av de nya huselementen som bygger på träull som issolering, utan plast, säger Jarle.

Enligt Jarle lovade Länsstyrelsen tidigare 3,5 miljoner i investeringsstöd och än mer kunde det bli om företaget också anställde kvinnor.

– Med egna pengar, banklån och investerare så var länsstyrelsens bidrag en säkerhet för att vi skulle klara av att ro projektet i land. Plötsligt får vi beskedet att vi bara får 2 miljoner, kronor, säger Jarle.

– Det innebar att vi måste gå en ny vända till banker och investerare som tidigare utgått från att vi skulle få utlovade 3,5 miljoner. Det känns inte så bra och förändrade förhållandet, säger Jarle.

Jarles besvikelse ersattes av kamp för att klara investeringen.

– Till Vasaloppet ska de första husen vara klara. Under hösten bygger vi om fabriken och till årsskiftet ska de stora maskinerna och traverserna vara på plats för att trimmas in.

Jarles nygamla sätt att att bygga husblock är att ersätta den isolerande plasten med trä fungerar. Jarle själv är övertygad och alltfler följer med spänning det nya sättet att bygga friska hus.

– Vi får med fler och fler av experter som backar upp oss och de har insett att det fungerar och fungerar bättre än det som finns idag, säger Jarle.

Det om satsningen som redan fått Byggmäster att flytta produktionen av dagens hus till Särna, för att sedan i vinter ställa om och producera morgondagens hus i Särna. En satsning som betyder väldigt mycket för Särna.

Sten-Rune Lundin på Länsstyrelsen är oförstående till Jarles kritik.

– Vi lovar aldrig ut något belopp i förväg, då måte Jarla ha uppfattat det fel. Vi har regler och de innebär att vi maximalt kan lämna 30 procent i bidrag, men det är en siffra som vi aldrig kan lova och inte heller brukar nå upp till. Generellt brukar de bidrag vi lämnar ligga på mellan 15 och 20 procent. Jarle har fått 2 miljoner och vi har skött det på ett bra sätt.

– Vi välkomnar Jarles satsning i Särna. Den är värd stöd och det stöd han fått är vad vi mäktade med, det är ju betydligt fler som söker och de medel vi har ska räcka till många fler ansökningar, säger Sten-Rune Lundin.