Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Start för Dalarnas första kläduthyrning

Är du bjuden på maskerad?
På Faluns nya kläduthyrning finns allt du kan tänkas behöva.

– Där hänger kostymen som Martin Källberg, som spelar Berit i Cykelakuten, hade på sig när han blev moderiktig homofil, säger skådespelaren Pigge Hesselman och pekar på en tigerrandig kavaj. I går var det premiär för Swingmodels kläduthyrning. Eva Sundberg som bland annat koreograferar revyerna Cykelakuten och Ruggugglan har ställt i ordning kläder, skor, dräkter, hattar, peruker, smycken, accessoarer och scenrekvisita i den stora lokalen. Sakerna har gänget på Swingmodels samlat på sig under alla föreställningar de producerat genom åren och det märks att plaggen bär på många minnen.

– Samlingen började på åttiotalet och har bara växt. Det var så mycket roligt som bara hängde där och aldrig kom till användning. Nu kan alla som vill låna kläder här som de själva antagligen aldrig skulle komma på att köpa och som inte heller säljs i någon butik, säger Eva Sundberg.

De flesta scenkläderna har sytts av Gudrun Svensson och Eva Korpi specifikt efter önskemål från teatergruppen och här finns en hel del mycket originella dräkter. Men även de som letar efter kostymer, frackar, eller vardagskläder har något att hämta på kläduthyrningen.

– Vi vill inte bli av med sakerna utan bara låta andra låna dem. Men om någon verkligen fastnar för ett plagg så kan vi diskutera försäljning också. Det beror på hur fästa vi själva är vid plagget i fråga, säger Eva Sundberg. Kläduthyrningen har öppet torsdagar från 17:00 till 20:00 och finns på Kompanivägen 12.