Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkare varumärke - en effekt efter VM

Jonny Gahnshag (S) var djupt involverad i VM-arbetet - både som kommunalråd och ordförande för VM-bolaget.
– Efter skid-VM har Falun ett starkare varumärke än på mycket länge, säger han.

Efter valet 2010 gjorde Socialdemokraterna i Falun upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, båda motståndare till ett VM, om en ambitionsnivå om att mästerskapet inte skulle kosta kommunen mer än 80 miljoner kronor.

Som alla vet vid det här laget blev kommunens slutnota betydligt högre än så, vilket fick kritikerstormen att växa.

Men skid-VM blev en succé både sportsligt och publikmässigt, och ur VM-bolaget kunde kommunen plocka ut en vinst på drygt 30 miljoner kronor.

Hur ser då Jonny Gahnshag på tiden som gått efter skid-VM?

– Jämfört med tiden innan som kännetecknades av tidspress och en ganska uppslitande debatt, har tiden efter varit väldigt rolig. Hela känslan i Falun tiden närmast efter VM var väldigt positiv, kritiken tystnade nästan helt.

– De sportsliga framgångarna och det ekonomiska resultatet hjälpte förstås till. Sedan har det varit en kvardröjande effekt ända in på det här året där den positiva känslan återuppväcks i årskrönikor, idrottsgalan och i andra sammanhang.

Kan du peka på något konkret som VM betytt för Falun?

– Falun har ett starkare varumärke än på mycket länge. Det märks inte bara idrottsligt där vi ligger tio i topp i både breddidrott och större arrangemang, utan även intresset från investerare, bostadsbyggare med flera. Snacket i många sammanhang är att "Falun är på gång", vilket måste ses som ett kvitto på att VM har hjälpt till att förändra och förstärka bilden av Falun.

Hur ser du på att hoppbackarna står helt oanvända?

– Visst behövs det vara tävlingar i de stora backarna, men jag tror egentligen att det är ännu viktigare att det finns en lokal klubb- och ungdomsverksamhet. De nya träningsbackarna blir viktiga.

– Skidförbundet har gjort en rejäl satsning på backe åren fram till VM, men där måste man orka vara uthålliga "beyond" VM. Tappar svensk backhoppning ännu mera kan det bli svårt att över huvud taget få tillbaka ett nordiskt VM till Sverige.

Vänsterpartiets gruppledare Patrik Liljeglöd har inte samma positiva bild av VM-effekterna som kommunalrådet har.

– Nej, VM var ett stort event som nu är passerat till historien. Vardagens lunk har återfunnit sig i Falun och kvar är bara minnet av några festfyllda dagar. Det mest konkreta som VM inneburit är de skulder som byggandet av backarna lämnat efter sig till Faluborna att betala i 30 år framåt, säger Liljeglöd.

Hur ser du på hoppbackarnas framtid?

– Det mest tragikomiska är att backarna inte används, och det är märkligt att skidförbundet inte tar mer ansvar för den sport man är riksförbund för. Det är inte ett kommunalt ansvar att hålla liv i skidsporten, den måste ha egen livskraft för att överleva och utvecklas.