Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängiga hot om våld på arbetsplatsen

De upplever dagligen hot från resenärer som vägrar att betala för sina resor.
Nu kräver fackförbundet ST inom spårtrafiken åtgärder i sin utsatta arbetsmiljö.

Annons

– Väldigt ofta är det stökigt och bökigt på tågen. Och nästan varje dag måste vi avvisa någon som inte kan eller vill betala. Då blir de människorna genast väldigt hotfulla, säger skyddsombudet Eva-Lena Fagerström.

På onsdagen firades skyddsombudens dag i Sverige.

I år är det dessutom 100-årsjubileum för arbetstagarnas lagstadgade rätt att utse skyddsombud.

På flera orter i landet uppmärksammades arbetsmiljön genom manifestationer. I Borlänge samlades man vid Resecentrum.

– Vi tar tillfället i akt genom en kampanj för säkrareresor för både resenärer och tågpersonal.

De som arbetar som tågvärdar är oftast underbemannade. Endast en tågvärd sköter biljettkontrollerna och avvisar människor som inte har biljetter under en sträcka.

– Tanken är att lokföraren ska rycka in och hjälpa oss om det behövs. Men det räcker ändå inte. När vi behöver hjälp ringer vi polisen, och oftast dyker de upp. Men ibland måste även de prioritera, säger tågvärden Anncarolin Johansson och fortsätter:

– Jag har själv inte blivit fallit offer för något våld, men några gånger har det varit nära ett handgemäng. Det är klart att man känner sig väldigt utsatt.

Nu kräver de dubbel bemanning under de veckodagar som det är många resenärer samt bättre möjligheter att larma tågföraren.

– Vi vill att det som styr över upphandlingarna inte bara ska ta det billigaste budet från de olika bemanningsföretagen. För det största problemet är att det inte finns ekonomi för en trygg arbetsmiljö. Övriga utgifter är konstanta, och då bantar man bort personalen. På bekostnad av båda vår egen och resenärers trygghet, säger lokföraren Inger Moberg.

Det händer också att förseningar beror på grund av detta, då tågpersonalen måste invänta polisen.