Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stålvilja tar LSS genom stålbad

Ludvika simsällskap (LSS) har sedan i augusti tränat i simhallen i Grängesberg. 16 meter lång och tre banor bred är inga optimala mått för en simhall.
– De här ungdomarna har verkligen en vilja av stål. De klarar av att genomlida det mesta, berömmer tränaren Magnus Engström.

Annons

NLT besöker Ludvika simsällskaps 13- och 14-åringar på deras träning under söndagseftermiddagen. Tränaren Magnus Engström är väldigt engagerad och tycks kunna klara av att hålla ett antal bollar i luften när han delar ut instruktioner samtidigt som han uppmuntrar och håller reda på alla tider.

– Det ställer en hel del krav på oss tränare att anpassa oss till en så pass mycket mindre simhall. Vi får lägga om träningen en del. Det blir mindre uthållighetsträning men då får vi försöka utnyttja tillfället till att träna mer explosivitet och vändningar i stället.

Sedan i augusti har Ludvikas bästa och mest talangfulla simmare tvingats pendla till Grängesberg då Ludvikas simhall är under renovering. Men de misströstar inte för det. Maja Fredriksson är 13 år och tillhör Sverigetoppen i sin årskull.

– I början var det lite jobbigt men man vänjer sig rätt fort. VI biter ihop och kör vidare. Men det är klart att det skulle vara skönt att komma tillbaka till Ludvika, säger hon.

Jämnårige kompisen Emil Söderholm medger att det blivit en omställning för dem.

– Jag bor väldigt nära simhallen i Ludvika och kan gå dit på fem minuter. Nu blir det 20 minuter till hallen i Grängesberg och 20 minuter hem. Så det är klart att det tar tid. Ibland kan det vara svårt att hinna med läxorna. Men vi försöker tänka positivt och vi har en bra stämning ändå, säger han.

Alternativet till Grängesberg hade varit att åka till Fagersta. Men det känns lite för långt tycker Magnus Engström.

– Det hade blivit för långa resor. Kommunen har varit väldigt hjälpsam och vi har fått bra med tider här i Grängesberg, säger Engström.

Han ser sin roll som tränare som betydelsefull när ungdomarna tvingas förändra sina träningsvanor.

– Det gäller att vi tränare hela tiden är positiva och ser det som en möjlighet att få komma hit. Är vi i stället negativa sprider det sig snabbt till ungdomarna. Där har även föräldrarna en nyckelroll, säger Magnus Engström.

Magnus Engström kommer ursprungligen från Göteborg men har varit tränare i föreningen i fyra år, numer jobbar han heltid. Han ser stor potential hos sina ungdomar.

– Jag har aldrig sett något liknande i träningsvilja och motivation. Det är otroligt roligt att jobba med de här ungdomarna. De har alla möjligheter att bli bland de bästa i sina åldersgrupper. Vi tränare har som mål att göra dem så bra som de vill bli. I det här gänget finns det en väldigt positiv konkurrens där de drar fram varandra, säger Magnus Engström.

Annons