Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställer politiker mot väggen om kärnvapenförbud

På måndagen hålls en manifestation på Stora torget i Falun för att Sverige ska skriva på en FN-konvention som förbjuder kärnvapen.
– Vi har inbjudit alla riksdagspartier i stan som får svara på frågor om hur de ser på FN-konventionen, säger Helge Sonntag, Falu FN-förening.

Annons

Kärnvapenförbud, ja eller nej? Den frågan har skickats till partierna inför mötet, tillsammans med fyra delfrågor.

– Vi sammanställer svaren så att folk får se dem, säger Helge Sonntag.

Det blir ingen politisk debatt utan varje parti får svara för sig på mötet vid trappan på Stora torget. Det pågår mellan klockan 16 och 18.

– Vi har fått svar från alla partier att de kommer, utom Fi som vi inte har lyckats få kontakt med.

Bakgrunden är att FN med stor majoritet beslöt att förbjuda kärnvapen 2017. Förbudet gäller först när minst 50 länders parlament skriver på. 53 länder har nu gjort det. Sverige har aktivt verkat för förbudet mot kärnvapen i FN. Men idag saknas majoritet i riksdagen för ett förbud. Regeringen har tillsatt en utredning om frågan.

LÄS MER: Maj Wechselmann talade om fredskämpar

Bakom manifestationen står Kampanjgruppen Dalarna-Västmanland för att Sverige ska skriva på konventionen. Trubaduren Mats Höjer medverkar med tonsatta kommentarer.

Göran Greider: Något lyser upp i mörkret i Amnestys rapport

2017 tilldelades ICAN, internationell kampanj för att avskaffa kärnvapen, Nobels fredspris. ICAN:s högsta ansvariga är svenskan Beatrice Fihn. De svenska organisationerna som är med och driver ICAN är Svenska läkare mot kärnvapen och IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Bland medlemmarna finns även Svenska freds- och skiljedomsföreningen.