Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal kyrksilvret och gömde det i mosse

1843 stals kyrksilvret i Dala-Järna och begravdes i en mosse, nu finns det hela dokumenterat och sammanställt till allmän beskådan.

Finnmarkens hembygdsförening har lämnat över en dokumentation av kyrksilverstölderna i Järna kyrka 1843 och 1984 till församlingshemmet i Dala-Järna. Dokumentationen gjordes i somras och kommer att finnas tillgänglig för den intresserade även på hembygdsgården i Kroktorp och vid hembygdsföreningens stuga i Krokmyran.

Nils-Erik Jansson, Lars Berglund och Gunnar Svensson tog på sig att dokumentera stölden 1843, en intressant historia som landar i en mosse.

Enligt sägnen ska Dräng Pär Magnus Olsson ha stulit silvret och sedan grävt ner en kopparpanna med godset i en oländig mosse på Finnmarken. I närheten av mossen fanns en tjärn och från denna tjärn gick en underjordisk bäck runt i mossen.

– Det finns hål på mossen där man kan se bäcken och lutar man sig ner kan man se in hur den ringlar iväg. Man trodde och tror väl fortfarande att det är där någonstans silvret ligger, berättar Gunnar.

Innan kopparpannan grävdes ner hette mossen Kågåsmossen men fick med tiden namnet Pannmossen.

Man återfann aldrig silvret men Olsson dömdes för brottet med 17 dagars fängelse med vatten och bröd och kyrkplikt i Stora Tuna den 23/2 1848.

På 1930-talet försökte de unga pojkarna Ivan Höök från Sågen och Hilmer Larsson från Jordbärsfallet att hitta silvret, men de gick bet. I dokumentationen berättar Ivan hur det gick till när de grävde en grop till en underjordisk bäck där Olsson enligt sägnen ska ha gömt silvret. Pojkarna kröp så in men fann ingenting.

I sommar var Nils-Erik, Lars och Gunnar iväg till mossen för att fotografera området, vid fotograferingen ramlade en av dem ner i en grop, kanske den grop som grävdes rakt ned till den underjordiska bäcken och skatten på 1930-talet.