Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal Göran Persson vår pension?

Av och till dyker det upp ilska insändare som påstår att Göran Persson stal 258 miljarder kronor av våra surt intjänade pensioner. Men är det sant ?

Nej, det är en lögn! Det är en vandringssägen som verkar finnas kvar och upprepas. Men det är inte mer sant för det.

Så här var det, bakom det nya pensionssystemet, som beslutades på 1990-talet stod fem partier: Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Faktum är, att beslutet om det nya pensionssystemet fattades i riksdagen i juni 1994, då Sveriges statsminister var Carl Bildt (M). Göran Persson var inte en påtänkt att bli partiledare för S då.

En del i det nya pensionssystemet var, att garantipensionen, efterlevandepension och förtidspension flyttades från den gamla ATP-systemet till statskassan.

Kostnaderna för detta uppgick till 320 miljarder, men partierna enades om att bara flytta 258 miljarder kronor till statskassan, för att finansiera just garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen.

Det var således ingen "stöld" de 258 miljarderna gick alltså tillbaka till pensionärerna, men inte via pensionssystemet utan via statskassan.

Att anklaga Göran Persson för stöld blir mot den bakgrunden är absurt, men sanningen är sanningen, men jag misstänker att myten om Göran Perssons "stöld" kommer att leva kvar länge, men sant blir det inte.

Allan Mattsson

Långshyttan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare