Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsnätet når Idre - grävandet kan komma i gång redan i sommar

När små byar fick bidrag för fiber så hängde inte Idre med, sedan ändrades reglerna och Idre var inte längre bidragsberättigade. Det har fått fiberföreningen Idrefiber att istället välja att gå med i Älvdalens stadsnät.
– Genom att vi gjort förarbetet och är tillräckligt många kan kommunen sätta igång med grävandet redan i sommar, säger Herbert Halvarsson i Idrefiber.

Idrefiber har idag 168 medlemmar och om alla medlemmarna nu snabbt också anmäler sitt intresse till kommunen så finns chansen att arbetet med att gräva ner fibern kan komma igång redan till sommaren.

– Ju fortare vi får in anmälningarna och ju fler som anmäler sig, desto större är chansen att vi kan börja gräva redan i sommar, säger Anders Barke, som är ansvarig för kommunens stadsnät.

Drar det ut på tiden så hinner vi inte komma igång i sommar utan då dröjer det ytterligare minst ett år.

Det var i förra veckan som Idrefiber hade ett möte där medlemmarna var överens om att det bästa var att ansluta sig via kommunens stadsnät.

– Kostnaden i sig är högre än vad vi tidigare räknade med, men vi slipper driftskostnaderna av nätet och ansvaret för det. Så att betala 19 900 per anslutning istället för 15 000 är trots allt inte någon sämre affär. Det viktigaste är ändå att vi nu snabbt kommer igång och att alla som är intresserade av fiber omgående anmäler sitt intresse till kommunen, säger Herbert Halvarsson.

– Det svåra är att finna grävare i trakten, för det är redan stora jobb inbokade med grävning till Foskros i sommar, liksom färdigställande av nätet runt Fulufjället och i Drevdagen. Likaså ska vi gräva till Väsa i södra delen av kommunen, säger Anders Barke.

Sedan Flötningen, Storbo och Sorkmyren var först i kommunen med fiber för ett par år sedan byggs nu den nya tekniken ut snabbt. Dels genom föreningar i mindre byar runt Fulufjället och i Drevdagen liksom i Gröveldalen och i Särna och Finnmarksbyarna Lövnäs, Tyrinäs och Nornäs.

– Nu fungerar fibern i Särna och efter en del förseningar även i Gröveldalen. Det som nu sker är att flera som inte valde att vara med från början nu ångrat sig och vill koppla in sig. Något som då blir betydligt dyrare och det kan även ta lite tid för det är inte alltid bara att koppla på nya fastigheter, förklarar Anders Barke.