Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stackars er, Borlängebor!

Annons

Den 4 juni beslutade Borlänge att bygga om en fotbollsarena för 50 miljoner kronor, trots kommunens ändlösa underskott och skulder i nationell toppklass.

Men på fullmäktige i september talade vissa politiker nu om att förutsättningarna har ändrats och öppnar (kanske, kanske) för att ompröva investeringen.

Vilken oförutsedd faktor har tillkommit? Ett ekonomiskt uppvaknande? Nej, ett fotbollslag har tappat några placeringar i ligan och kan falla ned en division.

Säg, vem kunde ana att det var möjligt?

Detta är tyvärr inte Grönköping utan en verklig svensk kommun.

Jag beklagar alla Borlängebor, men det här gänget förvaltar era skattekronor.

Om det är motigt gäller det att hålla humöret uppe: "Spänningsförhållandet mellan våra ambitioner och resurser är det som har varit bekymmersamt under våren."

Orden är kommunalrådet Nils Gossas (MP) omskrivning för Borlänges kroniska oförmåga att hålla budget (DT 14/9).

Sanningen är att kostnadskris har blivit normaltillståndet. Nej, det är inte en utmaning.

Det är ett allvarligt ekonomiskt problem bortom enskilda budgetposter.

Det är ett grasserande finansiellt lättsinne.

Den finurliga planen var att arenabygget knappt skulle kosta kommunen en krona. Låna till allt och låt klubbarna betala genom höjda arenaavgifter.

Det funkar perfekt så länge klubbarna verkligen kan, vill och väljer att skriva kontrakt och klarar av att betala.

Frånvarande var ordet risk.

Det tog en sommar av dåliga matchresultat tills den insikten började sjunka in hos tvekande kommunpolitiker.

Men är ett lån på 50 miljoner kronor något att bråka om?

– Jag tror inte att kommunen står och faller på Kultur- och fritidsnämndens budget, sa kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) i fullmäktige och kallade risken för "felräkningspengar".

Det kan varje miljon kallas. Attityden som systematiskt får felräkningen att hamna på fel sida strecket är däremot exakt det som fäller Borlänges budget.

Andra ledamöter var ännu lugnare. Folkpartiets gruppledare Lars Ingvarsson såg "nya möjligheter".

Varför nöja sig med att bara bygga om Domnarsvallen?

Ur stadsplanesynpunkt skulle det vara gynnsamt att riva arenan och för 150 miljoner kronor bygga en helt ny någon annanstans. "Allt behöver inte vara katastrof", försäkrade han.

Gossas har fel. Problemet som Borlänges styre brottas med är i själva verket ett akut spänningsförhållande mellan önskedrömmar och den krassa verkligheten.

Men nu stundar kommunal effektivisering!

Ledarredaktionen intervjuade nyligen Bohman. Han sa att pågående rationaliseringar bygger på principen om tre F: "Förändring, Följsamhet och, öh, … ja, hm, skit i det. Tre F i varje fall."

Låt mig hjälpa till! Jag tror att jag har ordet som saknas. Kan det vara F som i Fluff?