Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabyspecialen i Sälen

/
  • Uppställning. Utmärkande för rasen stabyhoun är ett svart huvud (ofta med vita inslag), svart-vit kroppspäls och ett vänligt sätt.  Foto: Lisa Olin
  • Domaren från Holland har mycket att göra under utställningen. Här tar han sig en extra titt på Tone Strindins hund
  • Vinnare. Svanefjordens Dolce ZH, eller

Annons

Stabyspecialen arrangeras av Svenska Stabyhoun Klubben och för andra året i rad valde man att hålla till i Sälenfjällen. När tidningen kommer på besök till Lindvallen kryllar gräsmattan av svart-vita hundar av rasen stabyhoun. Avslutningsutställningen är i gång för fullt och den holländske domarens uppgift är att utse den mest rastypiske hunden.

- Det är roligt att vi har fått hit en domare från rasens hemland, han är väldigt kunnig, säger Karin Eriksson från Malung, en av arrangörerna.

Sammantaget har omkring 60 hundar och uppemot 100 personer deltagit i de olika aktiviteterna och kurserna under veckan. Karin Eriksson berättar att Sälenfjällen är ett ultimat ställe just för arrangemang som detta.

- Vi har jättebra möjligheter här; gräsmattor för utställning, skog för spårträning och vattendrag för vattenapportering. Vi får se vart arrangemanget håller till nästa år, men jag hoppas att vi återkommer hit, säger hon.

Veckan har varit utformad så att både nybörjare och mer erfarna hundar och ägare ska kunna delta. Tone och Robert Strindin kommer från Oslo och det är första gången de deltar på en hundkurs.

- Det har varit en jätterolig och välorganiserad vecka. Det är första gången som vi är med på ett sådant här arrangemang. Vi har just blivit hundägare och det har varit lärorikt både för oss och för vår hund "Lexi".

- Den här hundrasen är inte så vanlig i Norge och därför är det roligt att träffa andra hundägare som man kan utbyta erfarenheter med, säger Robert.

Alla som tidningen pratar med är överens om att just den sociala biten är det absolut roligaste.

- Här kan man träffa nya människor och umgås. Det absolut viktigaste är att alla har kul, säger Karin Eriksson.

Mer läsning

Annons