Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå upp när nazister kapar stormötena

Krönika/

Jag läser artiklarna på den där hemsidan, om hur "folktalaren Adolf Hitler föddes", om att någon systematisk utrotning av judar nog aldrig ägde rum under nazisternas skräckvälde i Europa, om att de som tror att det är olika kulturer som står emot varandra i en kommande kraftmätning i världen fått allt om bakfoten (det är raskrig det handlar om), om att målet för kampen är en renrasig och nationalsocialistisk stat där Sverige, Norge och Danmark ingår, om uppfattningen att "positiv eugenik" i framtiden ska medföra ett samhälle med färre handikappade.

Jag läser om den dråpdömde partiföreträdarens skepsis mot andra nationalistiska partibildningars allt för försonliga politik. Och sedan får jag syn på den.

Bilden.

Nazisternas utsände har tagit en bild på den hemgjorda ortsskylten med den lokala målningen av dalahästen. De gör ju stor sak av sin dalatillhörighet där; hittar på sitt sätt att måla hästen, hittar på den sockendräkt jag själv bär vid högtidliga tillfällen.

Den där bilden gör att det kommer nära.

Jag blir kall.

Det har varit nazister i Sunnansjö. Där jag varit på hembygdsgården på midsommar. Där jag pluskmetat i Väsman. Där jag cyklat in till kiosken från Sköttsveden och köpt Puckstång Vanilj för en och femti. Där mor och far bor. Där bror min sommararbetat bland tomatplantorna på Tallmogårdens växthus.

Nazister.

Jag läser vidare på hemsidan. Det fräna hatet. Påståendena om hur våldtäkt ska drabba en namngiven kvinna som rakryggat yttrat sig på stormötet häromdagen, påståendena om att alla borde begripa att det förstås var flyktingarna som tände på dagiset (som brann ett år innan det var aktuellt att ta emot några flyktingar), uppmaningarna till dem som vill att Tallmogården ska kunna bli flyktingboende att själva stå för reparationerna efter mordbranden som riktades mot anläggningen ganska snart efter att den blev aktuell.

Det här är människor som inte ens vill ha styrelseskicket demokrati. De gör sig till talespersoner för "folkflertalet", "vi", "oss", "svenskarna".

Min kyla övergår i ilska. Jag önskar jag hade varit på det där stormötet.

Nazister.

I Sunnansjö.

För mig blir det extra vämjeligt.