Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

St1 vill ha råg i tanken

St1 expanderar och öppnar tre nya stationer i Dalarna och söker nu kontakt med knäckebrödsbagerierna i Dalarna för att göra närproducerad fordonsetanol på bageriavfallet.

Annons

Den här veckan öppnar en ny St1-station i Hedemora, och de närmaste tre veckorna blir det ytterligare två nya stationer i Dalarna.

– Efter det kommer vi att ha nio stationer i Dalarna . Men vad vi helst vill är att vi ska kunna leverera etiskt riktig närproducerad fordonsetanol från våra stationer. Vi arbetar för en fossilfri framtid säger Alexandra Jerselius, på St1.

Trots sin kärnverksamhet att sälja bensin och diesel är spåret St1 arbetar för att avskaffa det fossila bränslet.

I somras besökte kedjan politiker i Falun och politiker på 20 orter i Sverige för att hitta råvara.

– Sommaren är kort så vi har inte hunnit med att kontakta knäckebrödsbagerierna men vi ser logistiska fördelar i etableringen av mackarna och möjligheten att samla in råvara till etanoltilverkning. Dalarnas knäckebrödsbagerier har det avfall som vi skulle kunna använda i vår process, säger Alexandra Jerselius som gärna skulle ha rågavfall i tanken.

Det finska drivmedelsbolaget St1 har etablerat sig starkt i Sverige de senaste åren. Under sensommaren startade St1 en omfattande ombyggnad då 72 Shellstationer runt om i landet ska bli St1. Tre av dem ligger i Dalarna.

– Vi köpte Shell i Sverige för snart två år sedan. Därför byggs nu Shell Express om till St1, säger Alexandra Jerselius

Den St1-station som byggs om i Dalarna just nu ligger i Tviksta, Hedemora. Nästa vecka byggs stationen på Älvgatan 1 i Vansbro om och sista veckan i september får även Rättvik en ny station på Nyåkersvägen 1.