Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB varslar 200 personer i Borlänge

SSAB har lagt ett varsel som berör 450 medarbetare i Sverige. Borlänge får ta största smällen - här berörs 200 personer.

Beskedet om ytterligare neddragningar vid SSAB var väntat.
I Borlänge berörs 175 kollektivanställda och 25 tjänstemän.
– Tråkigt och jobbigt. Men det är ingen blixt från klar himmel, säger Joachim Norelius, vice ordförande i Järnbruksklubben.
På torsdagen kom det besked som anställda och fackliga organisationer befarat skulle komma. Den rådande konjunkturen drabbar företaget hårt - efterfrågan på stål minskar.
Varslet i går omfattar 450 SSAB-medarbetare i Sverige, varav ett hundratal visstidsanställda. Främst berörs personal inom produktionen. Det handlar om 200 anställda i Borlänge, 150 i Oxelösund och 100 i Luleå. Förhandlingar som påbörjats på central nivå följs nu av lokala förhandlingar.

SSAB undersöker dessutom möjligheten till arbetstidsförkortning inom den svenska verksamheten. För att detta ska kunna genomföras krävs en uppgörelse på central nivå. Vid den förra krisen gick IF Metall centralt med på detta.
– Hela den europeiska industrin har det tufft och vi är tvingade att försöka anpassa oss till läget, säger Ronnie Högberg, plats- och produktionschef vid SSAB i Borlänge.
Han pekar på att företaget ligger på en produktionsnivå runt 70 procent av möjlig kapacitet, samtidigt som SSAB är bemannat för full produktion.
När det gäller den arbetstidsförkortning företaget vill diskutera säger Ronnie Högberg att det finns olika varianter att förhandla om. exempelvis 80/90, 80 procent arbetstid och 90 procent lön.

Efter att nyheten om varslet kablats ut i media på torsdagsmorgonen började telefonen ringa hos de fackliga representanterna. Joachim Norelius, vide ordförande i IF Metall, säger att de flesta förstått att något skulle hända. Även om det är tungt att få beskedet blir det för en del en samtidigt lättnad att få veta vad som gäller.
– Det är jobbigt för de med kort anställningstid. Sedan krisen 2008-2009 har vi nog anställt 150-200 personer, säger Joakim Norelius som dock hoppas att en så stor del som möjligt av personalminskningen ska kunna genomföras utan regelrätta uppsägningar.
Han säger att företaget tidigare varit intresserat av sådana lösningar och bland de anställda finns en hel del som skulle kunna bli aktuella för förtida avgångar.
– I den förra krisen ställde företaget upp för att försöka hitta lösningar, säger Joachim Norelius och konstaterar att det då handlade om ungefär lika många personer - 200.

På tjänstemannasidan ska nu en ytterligare neddragning göras. I slutet av september stod det klart att 40 tjänstemän lämnar SSAB i Borlänge.
– Vi hade förhoppningar om att det skulle räcka, säger Astrid Granberg, Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer.
Sedan kom SSAB:s vinstvarning, som talade om en förlust på 700 miljoner kronor för tredje kvartalet. Nu handlar det om ytterligare 25 personer inom tjänstemannaorganisationen.
– Det här kommer att slå mycket hårdare, säger Astrid Granberg och får medhåll av ledarnas Anders Georgson och Unionens Mats Hansson.