Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB-krisen: Arbetsförmedlingen rustar

På arbetsförmedlingen i Borlänge ligger man redan i startgroparna för att hjälpa de som berörs av varslen.
– Vi har kontakt med SSAB året runt och har planer färdiga som vi realiserar tillsammans, säger Marie Örjes, arbetsförmedlingens chef.

Hon berättar att arbetsförmedlingen fått signaler om att varslen var på gång och att man har beredskap att ta hand om den ökade arbetsbörda som det innebär.

I ett första skede handlar det om informationsmöten där arbetsförmedlingen går igenom vad man kan stå till tjänst med, berättar hur arbetsmarknaden ser ut, hur man söker jobb och vilka ersättningar som finns för den som blir arbetslös.

Marie Örjes vet när det gäller varsel i landet, att mellan 60 och 70 procent av dem som varslas blir uppsagda, och att cirka 20 procent av de varslade är arbetslösa sex månader efter det att varslet lades.

– Det innebär alltså att 30-40 procent aldrig blir uppsagda och 80 procent har arbete eller studerar ett halvår efter varslet lades. Vi vet ju inte exakt hur många det blir det här gången, men vi gör allt vad vi kan för att hjälpa och det handlar bland annat om att matcha och anvisa till de jobb som finns i länet och i övriga landet, säger hon och fortsätter:

– Det är också viktigt att säga att när man har ett kollektivavtal så har man också en trygghetsorganisation kopplad till avtalet. De som berörs av varslen bör därför så fort som möjligt ta kontakt med sin trygghetsorganisation, för den har möjlighet att gå in och hjälpa betydligt snabbare än vad vi kan göra.

Marie Örjes poängterar att det är viktigt att de som berörs går på de möten som de bjuds in till och hon säger att mycket av insatserna handlar om att hitta individuella lösningar.

– Ja, varje individ är unik och kan få sin egen lösning, säger hon.

När det gäller möjligheterna att hitta ett nytt arbete bedömer hon att de är lika stora för såväl tjänstemän som kollektivanställda.

– Det finns en hel del lediga arbeten i Borlänge för närvarande. Om man tittar på den senaste veckan till exempel ligger det många jobb ute i Platsbanken. Och har man en yrkesutbildning och bra referenser är det en klar fördel.

Marie Örjes konstaterar i övrigt att det för Borlänges del ser ganska ljust ut på arbetsmarknaden, inte minst med tanke på Ikea-etableringen och de synergieffekter som det ger i form att ytterligare företagsetableringar.

– Sedan beror det naturligtvis på vad konjunkturen tar vägen. Det som händer i Europa och övriga världen påverkar ju oss också. Jag kan säga så mycket att vi arbetar nära och intensivt med kommunens näringslivsenhet när företag är intresserade och vill komma hit, säger hon.

Samtidigt som SSAB-varslen blev kända kom rapporter om att arbetsmarknaden i Dalarna är stabil och att arbetslösheten i Dalarna endast har ökat marginellt. Här fick 1 540 personer ett arbete i september, vilket är 1,2 procent av arbetskraften och en ökning jämfört med augusti