Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprintsimning i världsklass

Annons

Världsklass på sprintsidan - mediokert och på sina håll rent uselt på medel- och långdistans.

Det är hälsotillståndet för svensk simning i dag.

Men en förändring kan vara på väg.

De enorma kontrasterna blev, mellan åskbyar och skyfall, tydligast under sim-SM:s tredje dag i Halmstad.

Först simmade Jonas Claar, Jönköping hem 1 500 fritt herrar i överlägsen stil, trots att han på 16.07,62 var en och en halv längd och 50 sekunder efter Stefan Perssons 20 år gamla svenska rekord.

Därpå simmade Therese Alshammar, Neptun hem SM-guldet på 50 meter fjäril på 25,87 _ en världstid trots de usla förhållandena _ och en tid som bara en simmare har slagit tidigare i år, Tessan själv när hon satte världsrekordet på 25,46 i juni.

Det var för övrigt på den här distansen som Kammerling förra gången SM arrangerades i Halmstad, 1999, satte världsrekord, då med tiden 26,39. Den här gången simmade hon och Rasmusson båda in på 26,99.

Men trots fokuseringen på sprintsidan där Sverige har sina världstjärnor ser Thomas Jansson en ljusning, även på andra distanser:

Josefin Lillhage, Väsby är en av få svenska simmare som håller världsklass på de längre distanserna. På fredagen vann hon som väntat SM-guld på 200 meter fritt på den oväntat fina tiden 1.58,59.

För egen del är satsningen framöver dock helt på 200 meter.

Josefin Lillhage tog också SM-guld tillsammans med lagkompisarna i Väsby, Ida Sandin, Petra Granlund och Malin Svahnström när de avslutade den regniga dagen med svenskt rekord i lagkappen på 4x100 meter fritt på 3.46,05.

TT

Mer läsning

Annons