Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spricka mellan S och kommunal- medlemmar kränkta

Det finns en förtroendekris mellan Socialdemokraterna och Kommunal i Falun.
Medlemmarna känner sig dessutom kränkta av vissa partiföreträdare.
Något som framgår av det brev som Kommunal, undertecknat av sektionsordförande Malin Ragnegård, skickat till alla företroendevalda i Falu arbetarkommun.

– Våra känslor kommer tydligt fram. Men jag skulle vilja beskriva läget som tufft, och det var inte alldeles självklart för våra medlemmar att vi skulle fortsätta vara organisationsanslutna till SAP, säger Malin Ragnegård.

Kommunals sektion i Falun har närmare 2 600 medlemmar och därmed är det stor tyngd bakom brevets innehåll.

– Årsmötet gav i uppdrag att ett sådant här brev skulle författas. Det har gått ut till alla S-politiker som sitter i kommunfullmäktige eller i någon av nämnderna och skickades ut för ett tag sedan. Årsmötet hade vi redan i februari, men sedan dess har det hänt ytterligare saker som fått oss att agera, säger Malin Ragnegård.

Brevet är långt, det fyller nästan två A4-sidor, och innehåller både en hel del kritik och synpunkter på hur det framtida samarbetet borde se ut mellan parterna.

– Vi är inte nöjda. Brevet är ett uttryck för den förtroendekris som finns i dag. Många medlemmar känner inte igen partiet och ser inte längre Socialdemokraterna som det självklara valet. Med ett brev når vi också ut till alla berörda, säger Malin Ragnegård.

Att den personliga assistansen inom LSS lades ut på entreprenad, var en fråga som gjorde många av Kommunals medlemmar besvikna. Tre partimedlemmar gick emot partiets linje och valde i stället att rösta med den borgerliga oppositionen i frågan.

– Många av våra medlemmar har tagit väldigt illa vid sig av det beslutet, ett beslut som är svårt att förstå. I brevet är det LSS-frågan vi för fram som den största bristen, säger Malin Ragnegård.

Men Kommunals medlemmar kände sig inte bara svikna.

Många känner sig också kränkta. I brevet tas exempel upp om att partiföreträdare sagt att kompetensen skulle höjas om det fanns högskoleutbildad personal i stället för Kommunals medlemmar, som i dag finns inom verksamheter som barnskötare, barndagvårdare och undersköterskor.

– Det kränker våra medlemmars yrkeskunnighet att uttala sig på det viset. Många pekas ut som outbildade trots att de har en utbildning. Det gör att flera medlemmar känner sig trängda. Vi har många proffs ute i verksamheterna som man borde lyssna på, menar Malin Ragnegård.

Vad hoppas ni uppnå med brevet?

– Vi finns i en politikerstyrd organisation och då måste vi också vara med och påverka. Givetvis hoppas vi på att de förtroendevalda ska lyssna på de synpunkter vi för fram. Vi vill se facklig politisk samverkan i handling.

Vill Kommunal styra S?

– Vi sitter inte i knä på S, utan ska vara och är en fristående partner. Men vill vara med och påverka inifrån - inte utifrån. Sedan är det upp till medlemmarna på årsmötet att rösta om organisationsanslutningen