Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språngbräda för unga filmare

En plats på branschfesten Novemberfestivalen i Trollhättan står på spel. I morgon möts 52 unga filmare från Dalarna för att göra upp i Biopalatset i Borlänge.
– Att delta är en bra språngbräda till arbetslivet, säger festivalgeneralen Robin Lindkvist.

I morgon är det dags för 13:e upplagan av kortfilmsfestivalen Dalarnas Filmfestival. Biopalatset i Borlänge kommer att fyllas av 52 unga oetablerade filmare som vill visa upp sina alster och tävla om en rad priser.

– Vi kommer att visa alla bidrag under dagen och så kommer vi att dela ut biopalatsets pris, Peace & Love's pris, Borlänge kommuns pris och många fler priser, säger Robin Lindkvist från arrangören Film i Dalarna.

Dalarnas filmfestival är en uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan. Dalarnas filmfestival är uppdelad i klasserna lättvikt, mellanvikt, tungvikt och övervikt där vinnarna i mellanvikt och tungvikt går vidare till riksfinalen i Trollhättan.

– Vi inriktar oss mest på åldergruppen 16-25 som ingår i mellan- och tungvikt eftersom det är dem vi ska skicka vidare. Vi försöker ta oss ut till gymnasieskolor och högskolor och uppmana folk att söka. Att delta är en bra språngbräda till arbetslivet. På Novemberfestivalen finns folk från Filminstitutet och olika producenter, folk i branschen och de letar nya bra talanger. Så det är ett bra tillfälle att knyta kontakter. Det är det även på Dalarnas filmfestival, säger Robin Lindkvist.

Förutom själva tävlandet är tanken att man ska kunna mingla med folk och lära sig mer om filmproduktion. I år kommer filmkollektivet Crazy Pictures, som är ett produktionsbolag, drivet av ett gäng unga killar, att föreläsa.

– De har tävlat i Novemberfestivalen och vunnit flera priser. De kommer och berättar om hur de har gått till väga.

Robin Lindkvist lyfter också fram ett lite särskilt pris som kallas Pitch-priset. Där ska man pitcha en ännu inte påbörjad filmidé i "pitch-båset" där Moa Hedström-Waldén från Film i Dalarna sitter.

– Den som vinner får göra klart sin film under det kommande året med stöd av Film i Dalarna och visa upp den vid nästa års festival.