Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språkkafét som fyller en viktig funktion

Varje onsdagskväll samlas mellan 25-50 personer till språkcafé i Mockfjärds Missionskyrka.

I oktober 2018 kom en förfrågan från flyktingar som gick på SFI om att ordna ett språkcafé. Det blev en träffpunkt för svenskar och invandrare och det har fortsatt även detta år. Det är hela familjer och ensamstående som kommer och de får höra och träna svenska. Olika samhällsinformation har lagts in regelbundet och personal från folktandvården, Dala vatten och avfall, energirådgivare, trafikkskola har haft en informationskväll var.

En kväll gästade kommunpolisen cafèet och då kom det 75 personer. Han fick informera om polisens uppgifter i Sverige som var en kontrast till vad en del hade som erfarenhet från sina hemländer.

Caféet är för en del nyanlända den första kontakten med det svenska samhället och svenskar. Besökarna kan få hjälp med en del praktiska saker som läxhjälp och hjälp att fylla i blanketter med mera.

Vid informationskvällarna tolkas det till arabiska och persiska.

Under 2019 har det varit några fester bland annat när fastemånaden ramadan avslutades, språkcaféets ettårsjubileum och senast en julfest.

En utvärdering bland besökarna har gjorts som visade att caféet fyller en viktig funktion som gemenskapsfaktor men att fler volontärer behövs.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel