Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporthall överst på ungas önskelista

En ny sporthall. Det är ett önskemål som Moras ungdomar haft i flera år. Ebba Österberg och hennes kompisar i nian från Morkarlbyhöjdens skola skulle ta upp en sådan anläggning som önskemål när årets demokratidag ägde rum i Mora på torsdagen.

Drygt hundra elever fanns på plats som delades upp i nio grupper när den 13:e Demokratidagen genomfördes i Mora.

– Temat för i år är Min Ryggsäck. Vi vill lyfta fram barn och ungdomars önskemål och behov kring deras lediga tid. Vilka upplevelser och erfarenheter stoppar de i sin ryggsäck för att ha med sig in i framtiden, säger ungdomssamordnaren Åke Nyström.

Deltagarna var elever i åldern 9-19 år.

Dessutom fanns elever från samhällsprogrammet på plats, som läser media i årskurs två från gymnasiet i Mora på plats.

– Vi är för att streama dagen med en direktsändning ut på hemsidan och även erbjuda möjlighet att chatta med deltagarna, berättar en av media eleverna Annie Pettersson.

Dessutom var alla av mediaeleverna försedda antingen med filmkameror eller vanliga kameror.

– Vi ska spela in en dokumentärfilm om dagen samt dessutom ta fotografier, förklarar Annie Pettersson.

Även i år fanns besök från andra kommuner och organisationer under Demokratidagen. Bland annat från Kulturskolan i Dals-Ed med fyra ungdomar och fyra vuxna för att titta på Rosa Huset, sedan vara med på Demokratidagen.

– Vi har inte kommit så långt än med vårt demokratiarbete, säger Magnus Funevall, enhetschef på Fritidsgården i Dals-Ed.

Zilan Kaymaz sitter i elevrådet på högstadieskolan i Dals-Ed och ser besöket som en möjlighet att se och lära.

I Dals-Ed vill ungdomarna helst ha en ny konstgräsplan.

En notering att i gänget från Dals-Ed fanns en av de forna medlemmarna i Mando Diao. Daniel Haglund, som är fritidsledare i Dals-Ed.

Rosa Güclü Hedin, riksdagskvinna, med stort intresse av Moras modell för ungdomsdialog skulle inviga och avsluta Demokratidagen. men hon fick punktering på bilen under vägen till Mora så kommunalrådet Anna Hed fick svara för invigningen.