Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportchefen: "Fortsätter det finns inte Leksand längre"

Leksand har haft en katastrofal inledning på säsongen.
Men prio ett kommer inte vara att förstärka laget utifrån, utan att utveckla spelarna i truppen.
– Att vi hela tiden ska hämta nytt när det går lite emot har kostat Leksand enorma summor pengar. Fortsätter det finns inte Leksand längre, säger sportchefen Tore Jobs.

Fyra förluster på fem matcher och en tolfteplats i serien. Leksands säsongsstart har varit allt annat än bra.

TV Hockeypuls: Om Leksands tunga start i Hockeyallsvenskan

Något klubben, fansen, spelarna och Tore Jobs vet om.

– Det är bara att titta på resultaten. Vi måste lära oss att behärska HockeyAllsvenskan och matcherna vi spelat påminner om play off-matcher. Men vi måste klara av det. Vi får inte tycka synd om oss själva nu, säger Leksands sportchef som menar att det största problemet ligger i offensiven.

LÄS MER: Krönika: "Ni kan bli ett nytt Södertälje, LIF"

– Vi gör för lite mål. Vi har släppt in tolv mål på fem matcher. Gör vi tre mål i snitt så vinner vi i princip varenda match. Vi måste hitta en väg till målet. Boxplay och defensiven har varit bra.

Att ni haft problem offensivt, innebär det att ni letar efter forwards?

– Jag kommer inte kommentera det. Vi har tre backar skadade, och då säger ni kanske varför hämtar ni inte en back och pratar om forwards? Vi avvaktar situationen och följer med på alla marknader. Men vi måste göra ett bättre jobb varje dag i Leksand, allihopa. Gör alla jobbet under en längre tid blir det bra. Vi måste göra det för att Leksand ska bli stabilt.

Faktum är att Leksand, i nuläget, tittar på spelarna de har – i stället för att försöka förstärka utifrån. Det är en grundbult i det nya Leksand, menar Tore Jobs, som är ytterst nödvändigt för att klubben ska överleva.

– Jag säger som så: Vi tittar på allt hela tiden, men ska Leksand komma tillbaka måste vi klara av att utbilda spelare. Vi pratar hela tiden om nyförvärv, och det har Leksand gjort i 15 år. Under de åren har laget spelat tio år i HockeyAllsvenskan och fem i SHL.

Kommer ni försöka ge fler juniorer chansen?

– Njae, inte mer än vi gör. Vi har tre juniorer som spelar och vi har haft fem juniorer med. Men sedan har vi den här truppen och vi får se vad de presterar. Men att vi hela tiden ska hämta nytt när det går lite emot har kostat Leksand enorma summor pengar. Ändå har man bara spelat fem år i SHL. Fortsätter det så här finns inte Leksand längre. Leksand kan inte driva med underskott. Det är omöjligt, säger Jobs bestämt och fortsätter.

– Vi åkte ur i våras med ett stort underskott. Var ska vi få pengar ifrån? Ska vi hämta spelare bara för att? Vi måste klara av att utbilda spelare som vi har och det kan ett, två eller tre år. Vi måste komma tillbaka till en sund ekonomi och göra klubben redo för SHL.

Finns det pengar till nyförvärv?

– Det har jag inte tänkt på. Vi har en grupp vi måste utveckla och vissa har gjort det bra, som Amnér och vår målvakt Tuohimaa. De andra måste vi utveckla.

Trots den svaga inledningen finns det inte någon spelare i klubben som, för tillfället, sitter löst. Leksand vill behålla spelargruppen de har – även om den inte presterat.

– Jag ser ingen anledning att någon ska lämna. Vi har den här gruppen och den måste utvecklas. Vi måste hitta rätt väg, avslutar Tore Jobs.

LÄS MER: Backar inte från kritiken: "Står för vad jag sa om Leksand, ärligt"