Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zlatans drömmål

Annons

- När jag ser den gå in så är jag på en annan planet, sade Zlatan Ibrahimovic.

Ett mål som gör att vägen till kvartsfinal ligger öppen.

Sett till hur matchen såg ut i den första halvleken var 1-1 varken logisk eller särskilt rättvist. Men att det var just Ibrahimovic som fick sätta kvitteringen hade ändå sin inneboende logik.

Det var han som på egen hand hållit de italienska mittbackarna Alessandro Nesta och Fabio Cannavaro sysselsatta både länge och väl.

Han hade dribblat, vunnit nickdueller, krigat, bufflat och nött på ett italienskt försvar som efter Antonio Cassanos 1-0-mål efter 37 minuter bara gått in för att försvara sin ledning.

Ibrahimovic var bäst i ett svenskt lag som fram till halvtidsvilan var kraftigt tillbakapressad.

- Vi gjorde några enkla misstag i första halvlek, men i andra kom vi igång och håller i bollen. Och har mer rörlighet. Vi fick en hel del chanser och satte en till slut, sade Zlatan Ibrahimovic till SVT.

Men så småningom kom Sverige igång. Kim Källström kom in och tog tag i de bollar som Anders Svensson inte lyckades få grepp om, Mattias Jonson kom in och sprang i de ytor som Christian Wilhelmsson inte hittade.

Just Jonson kunde ha blivit en svensk hjälte redan tio minuter före slutsignalen. Han fick två chanser men brände båda och Sverige såg ut att tvingas ge sig.

Italien gjorde vad Italien gör bäst.

Krigade för sin ledning och höll rent framför mål.

I det läget, med 0-1, skulle Sverige ha varit tvunget att slå Danmark i sista gruppspelsmatchen för att nå fram till kvartsfinal.

I och med Ibrahimovics mål räcker det med oavgjort.

Snacket inför fredagens match mot Italien hade annars mest handlat om en spelare som inte var på planen. Italien tvingades undvara avstängde Francesco Totti.

Men de saknade honom inte.

Antonio Cassano klev in på Tottis plats och gjorde det bra.

Den som hade trott, alternativt hoppats, att Italien skulle gå ner sig mentalt av Totti-härvan hade trott, eller hoppats, i onödan. Italien hade kanske tappat sin största stjärna, men de hittade ett spel och en beslutsamhet som saknades i EM-premiären mot Danmark (0-0).

Det drabbade Sverige hårt.

Redan efter en halvtimme hade Christian Vieri haft tre gyllene lägen, Simone Perotta ett och Alessandro Del Piero ett annat.

Andreas Isaksson klarade det mesta, och det övriga fick han se segla över eller utanför det svenska målet.

Men i skuggan Vieri och Del Piero lurade också Tottis ersättare - Antonio Cassano, den temperamentsfulle stortalangen från Roma.

Om Francesco Totti är en sån som då och då brusar upp är Cassano en vandrande känslostorm. Lika erkänd som 21-åringen är för sitt artisteri, lika ökänd är han för att han då och då trampar snett i balansgången mellan genialitet och dryghet.

Cassano kanske inte vet att uppföra sig.

Men han vet hur man hittar ytor bakom en backlinje.

Efter 37 minuter var det just han som lurade den svenska offsidefällan och med pannan vinklade in Christian Panuccis inåtskruvade vänsterinlägg till 1-0.

- De överbelastade oss, vi måste kväva dem. De förflyttade sig väldigt bra, sade förbundskaptenen Tommy Söderberg till SVT i halvtid.

I svensk anfallsväg handlade det mesta om Zlatan Ibrahimovic, som vann nickduell på nickduell, utmanade och vann ytor.

Farligast var det när Ibrahimovic spelade i djupled till Ljungberg, som klackade tillbaka in mot straffpunkten. Zlatans läge var bra, men skottet felvinklat och över.

Även Ljungberg hade en bra chans, framspelad av Zlatan, innan han tacklades omkull av Christian Panucci och Alessandro Nesta.

I andra halvlek fortsatte bombardemanget - med ett Vieri-skott utanför och sedan en Vieri-lobb som Andreas Jakobsson rensade undan framför mållinjen.

Sverige jagade de enstaka lägena, men det var som Ljungberg sade redan före matchen:

- Alla vet hur bra Italien är på att försvara en ledning.

Så kom Zlatans chans efter hörnan.

Så kom kvitteringen som ger ökat hopp om kvartsfinal. (TT)

JAKOB SILLÉN

Mer läsning

Annons