Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Witasps hästar vann flest lopp

Annons

- Jag är inte nöjd med fjolåret. I år provar vi ett nytt upplägg, kommenterar Jörgen Westholm.

Det är lätt att förstå Jörgens frustration. Åtminstone om man jämför träningsstallets siffror med 2004, vilket gav all time high med 61 segrar och drygt åtta miljoner kronor inkört. Ett tapp 2005 med 30 segrar och två miljoner inkörda kronor.

- I mitt yrke handlar det om att göra fler hästägare lyckliga, än vad vi åstadkom i fjol, utvecklar Jörgen självkritiskt.

Vilka var stallets glädjeämnen 2005?

- Rite On Track, Super Light och Criks Hurricane drog det tunga lasset, då alla sprang in dryga miljonen kronor vardera.

Kvalitetshästar som är ett bevis för att Westholms tränings- och tävlingsupplägg står sig i jämförelse med travets allra bästa.

Säsongen 2006 bjuder nya utmaningar.

Som tidningen tidigare berättat omfattar verksamheten numera tre filialer. Träningscampen Hov i Sala har Jörgen lämnat, för att istället satsa på två mindre gårdar i Salatrakten och en Frankrikefilial.

- Det blir spännande att se om vi lyckas att höja medelsnittet med det här nya upplägget, säger Rommetränaren, som går in i 2006 med 45-talet hästar i träning.

- Av dem är arton treåringar, varav sex är frankrikefödda och tanken är att den sextetten ska kombinera tävlande i Frankrike och Sverige.

Rättvikstravets Leif Witasp satsar också hårt på unghästsidan. En målsättning som slog väl ut redan i fjol med många unghästsegrar.

- Det var först och främst treåringarnas förtjänst att det blev tio segrar mer (43 stycken red anm.) jämfört med 2004, kommenterar Leif Witasp och fortsätter:

- Det ser lovande ut inför årets säsong. Jag förväntar mig också att fjolårets treåringar, Celan Café, Defi Trizz, Born To Dance och Nilas Gene, ska utvecklas ytterligare.

Årets treåringar uppgår till dussinet fullt. En medveten och lovande satsning, med siktet inställt på unghästloppen, fortsätter därmed.

- Det är viktigt för oss landsortstränare att vi kan synas i unghästloppen, gärna då klassiska sådana, sammanfattar Witasp.

Vars resultat 2005, 3,8 miljoner kronor till stallet, var snudd på en tangering av resultatet 3,9 miljoner kronor 2004.

Av fjolårets statistik kan vi utläsa att Kajsa Frick tagit över rollen som länets ledande kvinnliga proffstränare, efter, till USA flyktade, Lisa Österlund.

Kajsas träningsprodukter vann fjorton segrar och sprang totalt in 791 400 kronor 2005.

Att jämföras med sex segrar och 483 800 kronor inkört 2004.

- Inte så tokigt, då jag inte haft så många starthästar 2005. Det här känns bra inför 2006, kommenterar Kajsa Frick.

Som går in i en ny säsong med fjorton hästar i träning, varav hälften är starthästar.

Kajsa är av hävd en flitigt använd lånekusk, vilket också avspeglar sig i ett gott kuskresultat med totalt 47 segrar och 3,2 miljoner kronor inkört 2005.

- Förvisso vann jag 77 travlopp 2004, men sett till 3,2 miljoner (fyra miljoner 2004) kronor inkört, är det ändå ett bra resultat, analyserar Kajsa.

Rommes Daniel Olsson lämnade tränarejobbet för ett par år sedan, för att istället satsa på en karriär som catchdriver.

Resultatet talar för sig själv och årets 95 segrar och 5,6 miljoner kronor inkört, var en förbättring jämfört med 2004 med fem segrar och 700 000 kronor.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons