Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wingstedt hotar bojkotta Idretävling

Annons

Den som reagerat hårdast är landslagslöparen Emil Wingstedt, bosatt i Trondheim och i andra sammanhang än landslaget representerande norska NTNUI.

- Jag kommer inte att ställa upp i Idre om banorna går på Städjans sluttning, eller i väsentlig omfattning inom det gamla kartområdet (dvs mer än in- och utlöpning till Tävlings Centrum), säger han till nättidningen "Alternativet". Jag tränade där i fjol för fjärde gången, och skulle således bli diskvalificerad från alla framtida etikdiskussioner om jag ställde upp. Det är det inte värt, slår han fast.

Göran Andersson, Borlängebon som numera är förbundskapten för orienteringsherrarna, anser att Wingstedt överdriver.

- Jag förstod på ett tidigt stadium att det fanns risk för en viss kritik mot lägret, säger han. Så jag har i god tid kontrollerat med internationella orienteringsförbundet, IOF, så att vi inte skulle beträda mark som var förbjuden. Och det har vi inte gjort.

Även Malungs landslagsorienterare Jimmy Birklin tycker att Wingstedts och andras kritik är överdriven.

- Vi har ju faktiskt inte tränat orientering där uppe, säger han. Vi har tränat fysiskt på skidor och i upplåtna skidspår. Vi har inte haft någon chans att rekognosera den terräng tävlingarna kommer att gå i.

Jimmy hör trots det till dom som troligen inte kommer att tävla i Idre. Hans opererade knä hinner inte bli tillräckligt bra fram till i juni.

- Men skulle mitt knä vara läkt, skulle jag inte tveka att ställa upp, säger han.

Göran Andersson påpekar också att det är en speciell form av orientering som kommer att genomföras i trakterna av Städjan. En ultralång, rak, orienteringstävling med masstart.

- En form av orientering som jag inte riktigt förstår vitsen med, erkänner han. Det kommer ju inte att handla mycket om orientering, mera ett fysiskt mandomsprov. Men det är något jag inte kan påverka. Tävlingarnas typ bestäms av IOF, och vill dom ha en tremila terränglöpning så blir det så - vi har bara att rätta oss efter vad de bestämmer.

Idre är annars inte det enda tveksamma området World Cup genomförs på i år. Även "stads-orienteringen" i Borlänge får en hel del kritik. Halva orienteringslandslaget har gått på orienteringshögskolan i Borlänge och kan staden utan och innan.

- Det tar bort en av de viktigaste förutsättningarna, medger Göran Andersson. Den att man skall orientera i okänd terräng.

Nu blir det troligen så att alla deltagarna i World Cup-tävlingarna i Borlänge kommer att få beträda området före tävlingen, för att jämna ut orättvisorna.

Göran Andersson fastslår dock en sak. Den som anser att han i någon av World Cup-tävlingarna har orättvisa fördelar framför konkurrenterna, kommer inte att tvingas att springa.

- Vi får väl stoppa in någon annan i truppen för de tävlingarna i så fall, säger han. Ingen skall behöva tävla mot sitt samvete. Och den som avstår från att springa av såna skäl kommer heller inte att utsättas för några represalier senare för detta.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons