Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wik: Därför måste den lokala sportjournalistiken få kosta pengar

Annons

Jag minns hur det var att växa upp i ett litet samhälle i södra Dalarna i början av 00-talet. Det var fint, varmt och allt det där som du säkert kommer höra från många andra som växte upp i liknande små samhällen under samma tid.

Jag älskade sport, så som många med mig, och vi älskade att bli uppmärksammade för våra prestationer.

Ivrigt bläddrade vi fram till matchreferatet från vårt lokala lag i måndagstidningen. Febrigt ögnade vi igenom uppslaget i jakt på att målskyttar från vår match skulle finnas med. Ibland fanns det med – då var lyckan total – ibland gjorde det inte det.

Det handlade aldrig om att texten skulle komma ut direkt på slutsignal, det handlade aldrig om den fräschaste bilden. Det handlade om att bli sedd. De där få glödande raderna som skrivits om vår match kunde förhöja hela vardagen, hela veckan. “Jag stod med i tidningen”, så coolt.

Men, det där finns inte längre. I takt med internets intåg började pappersupplagorna svikta, människor ville fortfarande bli sedda, men jobbet som krävdes för det skulle bli gjort gratis.

I början, i mitten och till och med i slutet av 00-talet var gratis det allra godaste. Nedladdningssajter som Napster och The Pirate Bay blomstrade. Men under senare år har betalningsviljan ökat, även online.

Idag laddar inte många ner filmer eller musik. Idag kollar folk på Netflix, Viaplay, HBO och streamar sin musik från Spotify.

Varför? Antagligen för att konsumenter överlag insett att känsla, kvalitet och upplevelse måste få kosta pengar.

Därför tror jag att MittMedias plus-satsning är helt rätt väg att gå. Visst kommer du få hosta upp en summa varje månad för att ta del av vår unika sportjournalistik. Visst kommer det kosta mer än tidigare, men förhoppningsvis kommer det också smaka därefter.

Så får du tillgång till Plus på dt.se och avestatidning.com – prova för endast 1 krona

En lyckad Plus-satsning innebär konkret att mer resurser kan satsas på lokal sportjournalistik. Mer resurser på journalistik leder till bättre närvaro. Bättre närvaro skapar fler lokala reportage, fler matchreferat och mer intressant innehåll för dig som betalar.

Men, här vill jag också vara tydlig: Jag tror inte att vi någonsin kommer komma tillbaka till det som en gång varit, till den tid då det gick att läsa matchreferat från alla divisioner eller att det fanns en reporter på varje division fyra-match. Och jag vet ärligt talat inte om det är särskilt eftersträvansvärt.

Det jag däremot är övertygad om är att vi med de teknologiska redskap och det förnyade arbetssättet vi har numera kommer kunna göra bevakningen ännu mer häftig, med ännu mer närvaro än tidigare.

Är du prenumerant? Då har du fri tillgång till Plus!

Chefredaktören: "Ett Plus för dig och mig"

Vi kommer kunna berätta storyn om laget som klättrade i seriesystemen, om unga talangers väg till framgång, om din vän, din dotter eller ditt lag, på ett mer spännande sätt än innan.

För i samma stund som vi i media inte behöver mäta vår journalistik i siffror, i samma stund kommer vi också kunna skriva, filma och fota skeenden som nödvändigtvis inte är intressant för alla, men desto mer intressant för några.

För vår ambition är att vara där det händer. Vi är heller inte helt nöjda med den situation som är nu, vi vill mer. Vi vill mer för oss själva och för er.

Vad betyder de nya Plus-ikonerna på sajten? Här är svaret

Med Plus i ryggen kanske jag en dag kan få bevaka ett infekterat derby i division tre-hockeyn eller live-sända från en obskyr idrottstävling utan att oroa mig över om vår elitbevakning tar skada. Kanske kommer jag också en dag få möjligheten att skriva om sådant som jag själv älskade att läsa om som liten.

Häng med och satsa på Plus för din egen skull. Pengarna du lägger på ett abonnemang kommer du att få tillbaka i mer nära sportjournalistik. Tecknar du ett abonnemang hos oss så ger du oss möjligheterna att skapa den bästa lokala journalistiken just för dig. Tecknar du ett abonnemang lovar vi att sluta jaga siffror i första hand och istället jaga riktigt bra storys. För dig, för oss, för alla.

Så in på din närmsta sajt och registrera dig, det är det värt!

Prova vårt nyhetspaket Plus, första månaden för endast 1 kr. Köp nu

Är du redan prenumerant men inte loggat in ännu? Aktivera enkelt ditt inlogg här och få på så sätt fri tillgång till hela vår sajt. Och det bästa av allt, det kostar inget extra.

Om du redan är kund och har aktiverat ditt konto så klickar du här för att logga in. Nu kan du läsa allt vårt Plusmaterial.

Mer läsning

Annons