Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westling leder cupen

/
  • Tung backe. Sjulsarvsbacken var tuff för de tävlande i Falu 2-dagars linjelopp.
  • Cupledare. Falusonen Mattias Westling, boende i Västerås och tävlande för CK Cykelcity.se, har fått en fin start på säsongen och leder nu Svenska landsvägscupen. Närmast väntar för honom två linjelopp i Estland kommande helg.

Annons

Lördagens linjelopp över 156 kilometer, med start och mål vid Lugnets ishall, var stentufft. Sjulsarvsbacken, med sin långa och tunga stigning, stal mycket kraft av åkarna.

Segraren, 19-årige Viktor Renäng, CK Cykelcity, som vann knappt före storebror Petter, 25, på tiden 4.08.52, lyckades spara sig inför det tolfte och avgörande varvet. Efter Sjulsarvet tog Reänäng den yngre täten och behöll ledningen in i mål.

- Det var speciellt att få slåss om segern med Petter. Och ja, det var riktigt kul att slå honom här, säger Viktor.

Cupledaren, Falukillen Mattias Westling, fostrad i Slätta MTB, numera tävlande för CK Cykelcity.se och boende i Västerås, om sin insats:

- Banan var jobbig och den ska egentligen inte passa mig. Därför är jag förvånad över att det gick såpass lätt.

Taktiken?

- Det var backarna som skulle avgöra, det visste jag, så därför körde jag stenhårt för att gå in högt i stigningarna och på så vis ha lite marginal om jag inte skulle orka hela vägen, liksom kunna falla tillbaka lite utan att tappa för mycket, säger Westling.

På de två sista varven hade han krampkänningar i benen.

Men det märktes inte i klungsporten på upploppet, drygt två och en halv minut efter Renängs målgång. Den vann han klart - och tog elfteplatsen.

I och med segern i Skandisloppet, den första deltävlingen i cupen, i Västerås för ett par veckor sedan får han behålla ledartröjan även i Västboloppet i Burseryd i augusti.

Men en allvarlig konkurrent blir Faluns Jens Westergren, 28, som på hemmaplan slutade femma, en minut och 30 sekunder efter segraren.

I spurten mot Joakim Morén från Vallentuna hade Westergren inget kvar att ge.

- Det var hårt på slutet, om man säger så. Men jag är nöjd, särskilt med laginsatsen. Jonas Djurback, som var uppe i ledning länge, gjorde ett kanonjobb, verkligen, säger Westergren, som lyckades hålla undan för Borlänges Anders Haritz, som gjorde ett starkt lopp och blev sexa.

Femteplatsen gav Westergren poäng som gör att han skuggar Mattias Westling i cuptoppen.

Men den är en annan seger han jagar - den i mountainbikens långloppscup.

- Den leder jag, och det är mountainbiken som jag främst satsar på. Men självklart är det roligt och taggande att ligga i topp även på landsväg, säger han.

Mattias Westling är därmed varnad.

Mer läsning

Annons