Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westin hjälpte Svärd

Annons

Och Håkan var imponerad av Oskars körning de nio milen mellan Berga by och Mora.

- Oskar körde taktiskt. Han lät Jörgen Aukland dra nästan hela vägen på slutet. Det gäller att köra med huvudet i Vasaloppet, om ska vinna, säger Håkan.

Trots att Jörgen Aukland fick en liten lucka i slutskedet av loppet var inte Håkan orolig.

- Jörgen Aukland är stark i en spurt. Men att åka nio mil kräver ytterligare i armarna. Jag tyckte att Aukland inte hade någon riktigt push i stakningen. Sedan är lättare att attackera bakifrån, det ger en extra kick, menar Håkan.

Och Håkan vet vad pratar om. För Vasaloppet 1996 hade nästan samma scenario som gårdagens, men med andra aktörer förstås. Men en norrman var inblandad i slutstriden även då.

- Då var det Erling Jevne som gjorde ett ryck när det var 15 kilometer kvar. Jag låg bakom när han pumpade på. Drygt en kilometer före mål ryckte jag och vann. När jag såg dagens lopp skrattade jag för mig själv, för det påminde mycket om loppet 1996, säger Håkan.

Tilläggas kan att Erling Jevne åkte även i går. Norrmannen var länge med i toppstriden, men tvingades vika ner sig på slutet. En 21:a plats blev det till slut för Erling, drygt fyra och en halv minut efter vinnaren Oskar Svärd.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons