Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wengelin kör världscup

Annons

Mountainbikesäsongen har börjat på ett fantastiskt sätt för 17-årige Säterkillen Matthias Wengelin.

Seger efter seger har han radat upp och nu kommer belöningen: ett landslagsuppdrag.

- Ja, jag ska köra världscupen i Huffalize, Belgien. Vi juniorer tävlar nu på lördag och seniorerna dagen efter, berättar Matthias på telefon från Skara, där han sedan i höstas studerar på cykelgymnasiet.

Tidigare har Matthias cyklat för CK Natén på somrarna och spelat hockey för Säter på vintrarna.

- Men i och med att jag flyttade till Skara har det för första gången blivit cykel hela året och det har verkligen funkat bra.

Jo, det märks. Under de inledande tävlingarna har Matthias Wengelin forsat fram i skogarna och varit i en (junior)klass för sig.

- Jag har vunnit juniorklassen i alla sex tävlingar hittills.

Med marginal, kan tilläggas.

- I den förra Sverigecuptävlingen vann jag med fem minuter och nu i helgen blev det väl två minuter jag vann med.

Den tävlingen var Västgötacupen i Hjo och den kördes med så kallad maxiklass. Det vill säga juniorer, seniorelit och H30 tävlade tillsammans. Matthias var alltså snabbast av juniorerna, men han var också trea totalt.

- Jag är jättenöjd, det har verkligen gått bra så här i början av säsongen. Men sedan får vi väl se hur bra det går under resten av säsongen.

- Det ska bli jätteskoj att få tävla för Sverige. Jag är ende svenske herrjunior som är med då.

- Det är en tuff bana men jag trivs när det är mycket upp och ner. Jag vet ju inte hur snabbt de andra kör men jag siktar på en topp tio-placering.

Han räknar med att det kommer att vara ett 100-tal åkare i hans klass, de flesta från Europa.

För Matthias Wengelin är det första tävlingen på utländsk mark. Det är det inte för en annan Säterkille, Emil Lindgren. Han tävlar också i Belgien i helgen, men då för proffsstallet Bianchi-Agos i söndagens seniorklass.

På svensk klubbnivå tävlar Emil Lindgren för Hakarps-pojkarna och precis som sin Säterkollega Matthias har Emil visat god form under våren. Emil vann för övrigt helgens tävling i Hjo, den där Matthias kom trea.

Två Säterkillar i mountainbikens världscup - inte illa.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons