Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

von Holst blir ny ordförande

Annons

Det blev officiellt i går även om årsmötet i april formellt ska välja honom till ny förbundsbas.

- Jag har tackat ja till att kandidera och som det ser ut nu så blir det jag som tar över som ordförande, berättar Sven.

Sven von Holst har ett långt förflutet inom svensk simsport. I slutet av 60- och början av 70-talet var han landslagssimmare innan han 1977 tog över som förbundskapten.

På den posten stannade han i sju år innan han 1984 tog steget över till Sveriges olympiska kommitté, SOK, där han under en tid verkade som vice ordförande.

Inom SOK stannade han i tolv år och de senaste åren har han suttit som ordförande i Vasaloppets Marknads AB och som medlem i den bragdjury som varje år utser vinnaren av Bragdguldet.

- Dessutom har jag de två senaste åren suttit med i simförbundets styrelse och under flera års tid blivit tillfrågad om ordförandejobbet, berättar han.

Nu efterträder han alltså Olle Christensson som ordförande inom ett förbund som under de senaste åren varit ett av Sveriges mest framgångsrika.

Varför beslutade du dig till sist att ta jobbet som ordförande i simförbundet?

- Jag har tänkt efter både en och två gånger innan jag tackade ja, men kommit fram till att jag vill vara med och vidareutveckla svensk simsport. Målet är att få igång flera som arbetar för svensk simsport.

Att utveckla svensk simsport, och då simgrenarna i synnerhet, innebär inte för Sven bara att jobba med elitskiktet.

- Nej, simningen är en stor motionsidrott och det gäller även att säkra simkunnigheten bland det svenska folket.

Inom själva simgrenarna finns det också, enligt Sven, en hel del att jobba med.

- Sverige är bra i simning, men kan bli ännu bättre. Vi är bra i ett fåtal grenar, men måste bli bättre i fler discipliner.

Senaste internationella mästerskapet i Sverige var kortbane-VM i Göteborg 1997. Är det inte snart dags för Sverige att ansöka om ett internationellt långbanemästerskap?

- Visst börjar det bli dags för det och jag minns när Sverige och Jänköping 1977 arrangerade EM. Det arrangemanget betydde mycket för svensk simning.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons