Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-sprint lockar

Annons

Mikael Östberg och lillebror Fredrik finns båda med i det som kallas utvecklingslaget i det svenska skidlandslaget.

För Fredriks del innebär det närmast att han är snäppet under Per Elofsson och de övriga sex herrarna i längdlandslaget. Men likafullt vet han att vägen in i världscupen är kort om form och resultat är som han tänkt sig. När landslaget samlades i Idre så fanns dock inte Fredrik med.

- Han och Jörgen Ingesson ansluter under lördagen när vi kommer till Bruksvallarna, säger landslagets sportchef Jan Palander.

För Fredrik handlar det i första hand om de traditionella distanserna, medan Mikael heller ger sig i kast med spintåkarna.

- För min del kommer sprinten i första hand, men det betyder inte att jag inte vill åka de traditionella sträckorna. Jag tänker inte välja bort dem, betonar Mikael.

Men likafullt är det på sprinten som 25-åriga Mikael är som vassast. Ifjol var han elva som bäst i en världscuptävling i italienska Cogne.

Det resultatet räckte dock inte till en OS-biljett.

Det svenska längdlandslagets resurser räckte inte till en fullständig satsning på ett sprintlag för ett par år sedan, men nu finns sprintåkarna med i landslaget på allvar.

Anders Södergren och Thobias Fredriksson finns med i A-laget medan Björn Lind, Peter Larsson och Mikael Östberg är med i utvecklingslaget.

- I stort sett tränar vi efter samma upplägg som de som tränar för de traditonella distanserna. För min del innebär det 630 timmar det här året, säger Mikael.

Lite mer styrketräning och satsning på snabbhet och explosivitet handlar det om för de som prioriterar sprintloppen.

- Starten och spurten är väldigt viktig. Där krävs just snabbheten, säger Mikael.

Sedan ingår det en hel del kamp i sprintloppen.

- Det gäller att ta för sig, men också veta var gränsen går. Reglerna måste vara tyligare än vad som nu är fallet.

En som drabbades av regeltolkningarna i OS i vintras var Peter Larsson, som på tveksamma grunder blev diskvalificerad i semifinalheatet.

Björn Lind och Peter Larssons insatser i OS gjorde dock att den svenska allmänheten fick upp ögonen för sprint som skiddistans och det följdes sedan upp med världscuptävlingarna i Stockholm.

- Tänk om Björn ändå fått med sig en medalj. Det hade suttit fint.

I vinter är VM höjdpunkten för Mikael Östberg, men redan om några veckor ska han försvara ett VM-guld.

- Jag vann VM-guld på rullskidor i Rotterdam för två år sedan och har därmed en friplats

Distans?

- Sprint så klart!

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons