Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-silver i fjäril för Kammerling

Annons

Med Therese Alshammars brons innebar det två svenska medaljer i samma gren.

Det har bara hänt en gång tidigare i VM-historien.

Då liksom nu var det 50 m fjäril och med samma svenskor. Skillnaden i japanska Fukuoka 2001 var att Alshammar vann silvret och Kammerling fick nöja sig med bronset.

Den gången hette segrarinnan Inge de Bruijn, den holländska stjärnan.

Den här gången var det en okänd 17-årig mästerskapsdebut-ant från Darwin i Australien, Dianne Miatke. En fräck nykomling som efteråt sade:

- Jag ville ha det (guldet), och vanligtvis tar jag det jag vill ha.

Anna-Karin Kammerling har lyckats med mycket i sina dagar, men det där VM-guldet i lång -bana har hittills gäckat henne. Trots att hon haft världsrekordet i tre olika omgångar, det senaste sedan 2002.

Bronset i Fukuoka följdes upp med ett nytt brons i Barcelona för två år sedan och Kammerling var allt annat än glad efter det. Den här gången var fokus på att äntligen få det hon ville ha.

Men formen var helt enkelt inte där. Silvertiden 26,36 var 79 hundradelar över hennes världsrekord. Till Miatke skiljde det 25 hundradelar.

- Jag kom inte loss, fick inte simningen att stämma. Semifinalen kändes skaplig. Jag får liksom inget tag i vattnet, sade hon.

Veckan före VM blev hon sjuk under uppladdningen hemma i Sundsvall och hon fick skjuta på toppningen. En orsak till att formen inte fanns där?

- Nej, jag vet inte. Jag vill inte skylla på det.

Eftersom 50 m fjäril inte är OS-gren satsade Kammerling på dubbla distansen inför Aten. I höstas lades den satsningen ned och fokus ställdes in på 50 m, precis som tidigare under karriären.

- Det känns helt rätt. Det är vad jag vill göra och träningen är jätterolig. Men 100-meterssatsningen vill jag inte göra igen.

Hon visade snabba resultat och förbättrade sitt eget världsrekord på kort bana i våras. Så visst finns farten kvar i Kammerling. Den gick bara inte att plocka fram i Montreal.

Hon kör vidare under hösten, men om det blir ytterligare en VM-chans om två år vet hon inte själv.

- När vi körde i gång igen i höstas var det efter en tvåårig plan. Åren går... konstaterade hon.

För Alshammar innebar brons-et att målsättningen med fjärilsdistansen var uppfylld.

Mindre än en timme efter final-en gjorde hon ytterligare ett kanonlopp i sin huvudgren 50 m fritt och kvalificerade sig för final-en med näst snabbaste tid.

Den finalen avgjordes natten till måndagen svensk tid. (TT)

GÖRAN SUNDBERG

Mer läsning

Annons