Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-medalj med doft av guld

Annons

Det vill säga med att de svenska tjejerna ordnade en medalj.

Svenskorna hade som målsättning att utmana ryskorna om stafettsegern.

Och visst spände de fyra

-83:orna bågen ordentligt.

Länge såg det nämligen ut som om kvartetten Julia Limby, Helena Kallander, Hanna Forsberg och Maria Rydqvist skulle kunna knyta upp svansen på de ryska storfavoriterna i loppet som gick över 4x5 kilometer.

Efter det att IFK Moras Julia Limby och Helena Kallander varit uppe i ledningen i slutet på första och i början på andra sträckan tog Luleå Gjutarens Hanna Forsberg tillbaka ledningen åt Sverige mitt på den tredje sträckan.

Men en kilometer från sista växeln kom ryskan Irina Artemova farandes som en virvelvind och passerade Hanna. Trots att avståndet till Ryssland inte var större än dryga sju sekunder tvingades Maria Rydqvist, silvermedaljören från i tisdags, sedan nöja sig att försöka försvara silvret.

- Tyvärr var jag inte lika pigg i kroppen i dag som vid de två tidigare tävlingarna. Jag blev stum i backarna, finskan kom i kapp efter 2,5 kilometer men jag vågade inte gå med, var rätt trött och ville inte riskera att gå in i väggen, sade Stockvikstjejen som liksom Limby och Kallander gör sitt sista år på skidgymnasiet i Mora.

Men innan dess hade de övriga tre alltså gett publiken på Hallstabergets skidstadion valuta för pengarna.

- Synd att JVM inte började i dag istället. Sån här form skulle jag haft i torsdagens individuella 5-kilometerslopp, sade en mycket nöjd Limby, efter det att hon skickat ut klubbkompisen Helena med en ledning på nära 13 sekunder före ryssarna på den andra sträckan.

- Jag tog det medvetet lite lugnt i början . Efter drygt en och en halv kilometer kom jag i kapp i utförs-åkningen i de slingrande S-kurvorna, sa Julia.

- Först passerade jag polskan och sedan hann jag i kapp ryskan. Föredrog att avvaktade i den tunga långa backen innan jag ryckte vid sista viadukten en kilometer från mål. Synd att jag inte vågade stöta tidigare.

Julia var en av de i laget som förordat att hon och Kallanderskan skulle ha bytt sträckor.

- Hugget som stucket, jag tror inte det skulle gjort någon större skillnad för slutresultatet, sade förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

- Jag var nervös över att få gå ut först men gick in för att göra mitt eget lopp, berättade Helena Kallander, sedan hon lyckats hålla distansen bakåt till sin ryska.

Men åt torsdagens juniorvärldsmästarinna, Mona-Liisa Malvalehto, som åkte femkilometersvarvet dryga tjugo sekunder snabbare än Julia Limby, hade hon naturligtvis inget att sätta emot då hon passerade efter drygt halva banan.

- Jag är nöjd med insatsen även om jag inte var lika fräsch i benen som i torsdags, sade Kirunaexporten, sedan hon växlat ut Hanna Forsberg på den första av de två avslutande fristilssträckorna.

Luleåtjejen flöt fram fint i spåren, efter 2,5 kilometer var hon i kapp finskan som inte kunde hänga på och jublet steg på Sollefteå skidstadion. Men Hanna orkade inte hålla Ryssland stången fram till växeln.

- Jag var nog lite spänd av att gå ut först och var inte lika pigg i benen som i tisdags. Hade ingen chans att svara på ryskan när hon kom i kapp kilometern före mål. Var betydligt mer nervös över att gå ut som tvåa i år jämfört med hur det var då Lina Andersson och Carin Holmberg skickade ut Maria och mig i ledning för två år sedan, berättade Hanna på presskonferensen.

Det blev ryskt överst på prispallen även i herrklassen där Morakamraternas David Holmberg var bäst av svenskarna, halvminuten snabbare än lördagens sprintfyra Fredrik Uusitalo på sista sträckan var David som växlade ut Sverige som 10:a på slutsträckan. Laget slutade12:a , en placering man hade redan efter första sträckan.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons