Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-kommentar: En hyfsad svensk VM-lottning

Annons

Sveriges chanser att ta sig vidare från gruppspelet i VM är goda. Mycket goda.

Om det lyckas handlar mer om vårt eget lags kapacitet, mindre om den i VM-sammanhang oftast marginella skillnaden i styrka mellan motståndare som det råkade bli och sådana det möjligen kunde ha blivit i stället.

Är det något vi fått lära oss under senare mästerskapsturneringar är det att inte underskatta nykomlingar, inte överskatta gamla meriter heller.

Glöm exempelvis inte att England har en enda stor mästerskapsframgång. Den daterar sig till sommaren 1966 på hemmaplan.

Att Premier Leauge tillhör världens bästa fotbollsligor är en sak. Det beror inte så mycket på engelska spelare numera.

Sven-Göran Erikssons lag visade svagheter i kvalet och Eriksson levde farligt i brittiska tabloider. Just nu undrar jag om det inte är han mer än någon annan som kan vara Englands räddning inför den kanske avgörande matchen mot Sverige...

Paraguay känns som ett frågetecken. Laget har VM-vana, imponerade blott måttligt i det sydamerikanska kvalet, men har ett par riktigt bra spelare i Bayern Münchens Roque Santa Cruz och veteranen Josè Cardozo,

Trinidad och Tobago ska vi naturligtvis bara slå. Ungefär som vi skulle göra med Costa Rica i förhandssnacket 1990, alltså ...

Men att ett laddat Sverige skulle förlora eller tappa poäng i sin VM-öppningen mot ö-laget från Karibien finns inte på kartan.

Förresten bör svenska fotbollsfans med planer på Tysklandsresa under VM vara ganska nöjda.

Trinidad och Tobago plus Paraguay kan betyda att möjligheten att få biljetter ökar. Tysklandsbesökarna från dessa länder lär knappast bli lika många som från Sverige.

Annars känns just nu den svenska VM-turistens möjlighet att få en VM-biljett som svårare än Lagerbäcks lag att ta sig vidare till åttondelsfinal.

Dock ska vi helst vinna gruppen. Annars lutar det åt Tyskland i åttondelen.

Då finns risk att problemen kan börja...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons