Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-guld till Klüft

Annons

Efter sin tiotimmarsdag stod hon där insvept i den svenska flaggan och njöt av sin seger.

- Vad jag känner? Bra. Skönt. Kul. Mycket roligt. Trött och hungrig, sade Klüft och gav ett ''Carro''-originellt svar på frågan ''hur känns det''.

- Känslan är svår att beskriva - det känns flummigt, sade hon med ett leende strax innan hon vid niotiden på fredagskvällen fick sjunga med i ''Du gamla, du fria'' och motta sin guldmedalj.

Svenskan dominerade femkampen från början till slut med tre grensegrar (60 m häck, höjd och längd) och två andraplatser (kula och 800 m).

Den 20-åriga Växjötjejen fick en perfekt start på dagen med personligt rekord (8,19) på 60 meter häck och det blev en imponerade fortsättning med ett höjdhopp som kunde blivit högre än utmärkta 1,89.

Efter två grensegrar var det dags för den, på förhand, svaga grenen. Och när Carolina Klüft gick in i kulringen för tredje och sista gången hade den regerande inomhusvärldsmästarinnan Natalja Sazanovitj just skickat iväg sin kula 15,17 meter - och därmed tagit en stor ledning i femkampen.

Klüft var pressad.

Men när den tio år yngre svenskan gick in i ringen fanns inga tankar på andra, på världsrekord, eller på att överhuvudtaget kunna misslyckas.

- Jag försökte bara ta i så mycket jag kunde - och där satt den. Jag fick på ''hela skiten'', förklarar Klüft på friidrottsspråk.

Det låter enkelt, men fokusera sig för och sedan ''få på hela skiten'' är oerhört svårt.

Men då det behövdes som mest lyckades Carolina Klüft som bäst. När fyrakilosklumpen hon just haft i handen landade 14,48 meter bort var femkampen avgjord.

- Kula är den gren jag är mest nöjd med.

Med ett personligt rekord på otroliga 70 centimeter i kula var det inte längre en kamp med Sazanovitj.

Det var en kamp mot Irina Belovas elva år gamla världsrekord samt möjligheten att bli den första kvinna att nå över 5 000 poäng.

Något det flesta då var medvetna om - men inte Klüft själv.

- Nej, tyst, säg ingenting. Jag vill inte veta något, sade hon när pressen vill diskutera världsrekord efter tre av fem grenar.

- Jag vill bara fokusera på mig själv.

Klüft närmade sig i alla fall historieböckerna genom att göra 6,61 - personligt rekord med fem centimeter - i sitt första ''säkerhetshopp'' med en decimeter kvar på plankan.

Det betydde att om hon sprang snabbare än 2.10,89 på 800 meter skulle hon spränga drömgränsen på 5 000 poäng.

I sista grenen var det Klüft mot klockan, guldet, världsrekordet och drömgränsen.

Guldet klarade hon, men inte rekordet.

- Jag hade bestämt mig för att jag skulle försöka och 2.11 är ingen omöjlig tid. Den här gången orkade jag inte riktigt, men jag är ung än - det kommer fler chanser att slå det rekordet.

Klüft gjorde i alla fall ett ärligt försök. Hon tog ledningen från första steget - och hade världsrekordfart i 400 meter. Det övriga fältet var avhängt efter 100 meter.

- Jag blev nästan lite rädd att jag öppnade så hårt, sade Klüft efteråt.

Mjölksyran kom också tidigt, fransyskan Marie Collonvillé kunde passera i sista kurvan.

Klüfts tid blev 2.15,58 och slutpoängen 4 933 poäng - den näst bästa femkampen genom tiderna.

Segern var överlägsen, marginalen ner till tvåan Sazanovitj var hela 217 poäng. Collonvillé knep bronset genom sitt starka 800-metersloppet.

Men starkast av alla var återigen Carolina Klüft.

Och det lär hon vara många gånger till- för som 20-åringen själv säger:

- Jag är ju bara ett litet barn. (TT)

TT

Mer läsning

Annons