Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM eller Vasaloppet - det är frågan

/
  • Anders Aukland vill köra VM på hemmaplan i Holmenkollen, men han vill också köra långlopp med Vasaloppet som huvudmål. Hur det blir ger han besked om efter jul. Brodern Jörgen, till höger, har Vasaloppet som ett av sina stora mål.  Foto: Gunnar Bäcke

Annons

- VM på hemmaplan vore en dröm. Jag ska köra så fort jag kan i vinter, så får vi se vad det blir. Nu tränar jag för både långlopp och traditionella lopp, sa Anders när DT-sporten träffade honom i samband med att brorsan Jörgen invigde sin "egen" bro på Prästholmen. Den bro som uppfördes före Vasaloppet 2008 för att underlätta busstrafiken på Prästholmen. Den åkare som var först över bron fick ge namn åt den samma. Det blev Jörgen Aukland.

Fram till jul håller Anders frågan öppen om det blir VM eller Vasaloppet.

- Efter jul vet jag i vilken riktning det tar vägen. Det kommer att ge självt.

Men rent teoretiskt kan han köra båda. För skulle han ta en plats i VM-truppen är det 15 kilometer i klassisk stil som gäller. Den tävlingen avgörs tisdagen 1 mars och Vasaloppet söndagen 6 mars. Kanske inte den bästa uppladdningen för niomilafärden mellan Sälen och Mora.

VM:s femmil körs samma dag som Vasaloppet, men den tävlingen är skräddarsydd för Petter Northug med masstart i den fria stilen, inget för den klassiska specialisten Anders Aukland.

Oavsett hur vintern kommer att gestalta sig så ser Anders fram mot en spännande vinter.

- Jag har tränat bra i sommar, vintern kommer att bli intressant, säger Anders.

Vasaloppet i mars, men de två bröderna har planer på ett par besök i Mora under nästa sommar.

- Vi funderar på att åka Cykelvasan och att ha ett lag med i Stafettvasan, säger Anders.

Och ett lag i Stafettvasan från Team X-tra personell kommer att höja statusen på tävlingen. För i laget kommer i så fall, förutom bröderna Aukland, Jerry Ahrlin och Jens Arne Svartedal att bland annat ingå. De övriga sex sträckorna kommer också att besättas av bra löpare. För Anders och Jörgen Aukland åker inte till Mora för att komma tvåa.

Mer läsning

Annons