Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM 1954 gjorde Falun till ett skidcentrum

Annons

Premiärdagen innehöll både tremilstävlingen på Lugnet och backhoppningen i Källviken. Det kom tio extratåg till Falun med uppskattningsvis 14 000 resenärer. Totalt trafikerade mellan 65 och 70 tåg järnvägslinjerna till Falun denna söndag.

Besöksinvationen var mäktig och uppskattningsvis såg 75 000 åskådare - 50 000 i Källviken och 25 000 på Lugnet - tävlingarna den första tävlingsdagen, söndagen den 14:e.

Det blev klirr i kassorna, arrangörerna räknade in en halv miljon kronor och VM var redan ekonomiskt i hamn.

Men kallt var det. När Arthur Herrdin, långtradaren från Lillhärdal, skidade iväg med startnummer ett var det säkert en bit under 25 minusgrader.

Från officiellt håll sade man att det var strax under 20 minusgrader. På söndagsmorgonen var det en bit under 30 grader. I alla fall på artikelförfattarens termometer...

Vladimir Kusin från Sovjet blev VM-kung. Han vann tremilen och femmilen och tog silver i stafetten.

Veikko Hakulinen tog dock fler medaljer. Han vann 15 kilometer, tog guld i stafetten och silver på tremilen och femmilen. Fyra starter och sämst tvåa var hans facit.

Annars blev tävlingarna 1954 Finlands mästerskap. Matti Pietikäinen vann backhoppningen före landsmannen Heinonen. Det blev silver (Hakulinen) och brons (Viitanen) på tremilen.

Och totalt tog vårt östra grannland tio medaljer av 18 möjliga på herrsidan. På damsidan erövrade Finland silver på tio kilometer (Rantanen) och silver i stafetten.

Svensk skidåkning befann sig i en generationsväxling.

Mora-Nisse slutade sin aktiva karriär 1953 och Sixten Jernberg var inte riktigt "flygfärdig", även om han tog en hedrande fjärdeplats på den inledande tremilen. Det blev hans och Sveriges bästa placering individuellt.

Sverige tog brons i backhoppningen genom Bror Östman och brons i stafetten genom Sune Larsson, Sixten Jernberg, Arthur Olsson och Per-Erik Larsson. Tre masar och en värmlänning, "Likenäsarn" Olsson.

På damsidan blev det brons i stafett genom trion Anna-Lisa Eriksson, Märta Norberg och Sonja Edström.

Norge var i en djup vågdal som skidnation, men i nordisk kombination blev det i alla fall både guld och brons, (Stenersen - Slåttvik).

Inga mästerskap utan incidenter. VM i Falun 1954 var inget undantag.

När den officiella träningen inför tremilen skulle ta sin början i tävlingsspåren upptäcktes en grind med ett bastant hänglås tvärs över spåret i Hälla.

Markägaren hade surnat till efter en tvist med Dalregementet vid en tidigare tävling i militär patrullfälttävlan, där han ansåg att hans mark använts otillbörligt.

Nu ville han statuera exempel. Inga tävlingar på hans mark.

Själv hade markägaren avvikit till Stockholm, men arrangörerna kunde med diplomatins hjälp öppna grinden och genomföra tävlingarna.

Ordningen under VM upprätthölls av 201 poliser. Siffran är exakt och säkerställd. Första helgen, natten mellan lördag och söndag såg de till att 13 fyllerister sov ruset av sig i finkan. De tog 17 fyllerister på söndagen och de hjälpte fem pojkar i nio-tio-årsåldern som kommit bort från sina föräldrar i folkträngseln vid Källviksbacken.

En och annan lindrig krock i biltrafiken inrapporterades men inget allvarligt inträffade. VM i Falun gick i Lugnets tecken.

Vid femmilstävlingen sattes arrangörsstabens resultatansvariga på ett ordentligt kraftprov. De levererade 1 000 papper var tionde minut med uppgifter om mellantider och varvtider och den aktuella ställningen i tävlingen till speaker, press och radioreportrar.

Datorn var ännu inte uppfunnen.

Enligt uppgift var det 633 mediarepresentanter som rapporterade från tävlingarna. 72 svenska tidningar och 61 utländska var representerade. 54 fotografer ackrediterade och faktiskt en handfull tv-representanter. Stadshotellet var presshotell.

Överste Erik Drakenberg hyllade Gösta Wetterhall och hans staber av ideellt arbetande funktionärer efter tävlingarna. De hade gjort ett hästjobb.

- Vädret har varit med oss, sade Gösta Wetterhall. Inget snöfall under tävlingarna, inget töväder. Kallt javisst - men hellre det.

- Aldrig har bättre arrangerade skidtävlingar genomförts var omdömet från norsk expertis.

Falun var nu arrangörer av världsformat och en aktad arrangörsort i skidvärlden.

Tacka VM 1954 för det.

Fotnot: Tremilsbanan i Falun 1954 besökte Gallsjön, Björnmyra och Kolbergsbo. Femmilsbanan besökte Skuggarvet och toppen på Hornberget 314 meter över havet.

LEIF FORSLUND

Mer läsning

Annons