Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnade om fusk

Annons

Kassörer kom och gick, bokföringsansvariga likaså. Och nya kom. Den enda som ständigt fanns tillgänglig och kände till rutinerna på Falu BS bandys kansli var Jan-Åke Berggren.

Han var den den man rådfrågade och den som tog beslut i ekonomiska frågor. Det hävdar de vittnen som hördes när rättegången mot den före detta sportchefen Berggren fortsatte i Falu tingsrätt i går.

Kassören som skulle fungera som ekonomiansvarig medger att han inte har fungerat i sin roll.

- Jag var inte så aktiv, jag hade inte tid. Dessutom fanns Jan-Åke tillgänglig och han fick det att fungera, säger den före detta kassören som samtidigt hävdar att han inte kunde göra sitt arbete eftersom han inte fick tillräcklig insyn i transaktionerna. Enligt föreningens stadgar var det också han som skulle skriva på deklarationer, men så skedde bara ibland. Skattedeklarationer har skrivits på av olika personer vid olika tillfällen. Inte bara Jan-Åke Berggren, utan även andra högt uppsatta personer inom föreningen har skrivit på de felaktiga deklarationerna.

Skatterevisorns påstående om att falska reseersättningar har betalats ut, styrktes i går av en före detta kanslist som vittnade i rätten. Hon fick en fast reseersättning på 1 000 kronor per månad, som var helt eller delvis falsk.

- Ibland hade jag några resor jag gjort i tjänsten att skriva upp. Men sedan fick jag hitta på fler för att komma upp i den summan, och det var Jan-Åke medveten om, säger den före detta kanslisten.

Hon berättar också att hon tagit emot en faktura från Hemköp som gällde presentkort för 11 000 kronor. Denna faktura betalade hon och skickade sedan vidare till bokföringsansvarig, som inför rätten säger att hon var helt ovetande om att presentkorten hade använts som löneutbetalning till klubbens ryska spelare.

- Jag trodde att det handlade om en vinst och bokförde det alltså inte som någon lön, säger hon.

Samma bokförare fick av Jan-Åke Berggren order att boka om en summa som låg på kontot "arvode spelare", till kontot "inköp material".

- Jag har ett tydligt minne av att Jan-Åke bad mig göra det. Det var väl för att man inte hade betalat arbetsgivaravgifter för arvodena, säger hon.

De före detta bokföringsansvariga som vittnade i rätten i går säger att de påtalat brister och fel i redovisningen av skatter.

- Jag tog upp med Jan-Åke att lägenheterna måste bokföras som förmån och alltså skattas för. Han svarade att föreningen inte hade råd att betala mer, men att man skulle göra det senare, säger den som var bokföringsansvarig 1996-1997.

Och den som tog över efter henne säger:

- Jag tog upp bostadsförmånerna till den rabatterade hyreskostnaden, fast jag visste att det var fel. Men Jan-Åke sa att det kan ju inte vara rätt att man skatta för mer än vad vi betalar för. Och jag kunde ju inte sätta mig upp emot de som bestämde.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons