Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterkräksjukan slog till på SM

Annons

u De totalt 10 000 åskådarna (4 000 på lördagen och 6 000 på söndagen) på Rudan Skidstadion i Haninge fick inte njuta av Per Elofssons framfart denna gång. Han valde att inte komma till start.

Men världscupsettan Mathias Fredriksson fick även han publiken att öppna struparna och jubla, när han mycket säkert tog herrarnas jaktstartsguld i SM.

Att Östersunds SK:s Mathias Fredriksson skulle segra var ingen överraskning. Då var det kanske mera överraskande att hans bror Thobias blev tvåa i lördagens klassiska lopp, efter att på tiondelar av en sekund ha matchat storebror i åtta av tio kilometrar, men på slutet blivit ifråndragen med elva sekunder.

Allt var också upplagt för en dubbelseger för bröderna - fram till mitt i natten mot söndagen, då Tobias vaknade, svårt illamående och med 38,5 graders feber.

- Han ringde i morse. Han hade fått vinterkräksjukan, suckar Mathias. Han hade tömt sig på alla sätt och vis under natten, så han trodde han lättat fem kilo.

Lyckligtvis är vinterkräksjukan något som går över på några dagar, så Thobias VM-start är inte i farozonen.

Men sjukan är starkt smittsam, och risken är att Mathias och övriga landslagskompisar till Tobias drabbas närmare VM - något som kan vara förödande i slutuppladdningen.

Mathias var dock fullt friskt på söndagen, och vann komfortabelt jaktstarten - utan att behöva förta sig. 25,1 sekunder blev marginalen till Umeås Jörgen Brink på andraplatsen och 55,9 till klubbkamraten Anders Södergren på tredjeplatsen.

Snabbast på söndagen var Åsarnas Fredrik Persson, som avancerade från 12:e till fjärde plats. Nästan lika imponerande var Falun Borlänge SK:s Johan Henriksson, som hade fjärde bästa tid på fristilen, och avancerade från 15:e till sjunde plats, och blev bästa daladeltagare. Hans absolut bästa insats någonsin i tävlingssammanhang.

I lagtävlingen vann Östersund åter ett guld. Här var IFK Mora närmast medalj med en fjärdeplats. Falun-Borlänge blev femma.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons