Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst med mer än en halvtimme

Annons

Per och hans lagkamrater Björn Lans (Bollnäs), Eva Nyström (Borlänge) och Rose-Marie Forslund (Säter) gjorde en storartad tävling. 40 mil, omfattande 23 etapper med stor variation i grenar, avklarades på 51 timmar och 32 minuter.

Men överlägsenheten var större än den verkar på papperet.

- Vi blev lite lurade på måndagskvällen, hävdar Per. Vi kom fram till en paddelsträcka utför Söderforsen vid Gottne. Vi var där redan i fyratiden på eftermiddagen, och hade gott och väl kunnat klara den etappen före mörkret - men arrangörerna hade räknat med att det skulle vara omöjligt att ta sig utför forsen nattetid, och infört ett obligatoriskt stopp till klockan 04.00 på morgonen.

I det läget ledde Maybe X-din med runt en timme. En timme ledning nu laget blev av med, då alla lag utom två hann komma fram till forsen före klockan 04.00.

- Men det var ju skönt att få sova också, menar Per. Det behövdes efter 35 timmars tävlande. Hela tiden skall tre deltagare vara med. En får sova och sedan byta av någon nästa sträcka. Men det blir dålig sömn. Kanske bara en timme eller så.

Fördelen för Maybe X-din var nu att de kunde sova ut ordentligt, till skillnad från de flesta andra lagen, innan det blev dags för forsen.

Vattendraget visade sig vara svårt att bemästra, och flera kanoter slog runt. Men Maybe X-din klarade sig bra, och tog ledningen igen. Sedan blev det ytterligare sträckor med mountainbike, löpning, inlines, repfirning och simning.

- Vi drog ifrån en del. Men det var först i sista kanotpaddlingen vi definitivt avgjorde, menar Per.

Det var paddling på Strömsån, som var synnerligen svårpasserad.

- Det hade bävrarna sett till, berättar Per. De hade fällt trän kors och tvärs över ån, så stundtals fick man krypa och stundtals klättra med kanoten. Och när det var klart skulle vi över en sjö och uppför en annan å - och i den fanns knappt något vatten alls, så vi fick släpa kanoterna sista biten.

I mål var de i alla fall klara segrare. Detta trots att laget, till skillnad från övriga lag, innehöll två killar och två tjejer. De övriga lagen hade bara en tjej med.

- Men jag tror inte vi kunnat ta oss snabbare fram med tre killar, menar Per. Tjejerna har gjort en fantastisk insats.

I ytterligare ett av lagen fanns Daladeltagare med. Det var femteplacerade Lag Landhags, där Johan Henriksson och Tobias Åslund, normalt skidåkare respektive skidorienterare, boende i Borlänge, medverkade. De fick stryk av Maybe X-din med två timmar och 30 minuter.

Nu väntar City Challenge i Stockholm 23-24 augusti på ungdomarna. En hård tävling, där Maybe X-din ifjol var snabbast - men diskades på grund av en missad passerstämpling.

- Så där har vi revansch att kräva, menar Per. Och den tar vi i år!

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons