Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnarskallar i fokus

Annons

Marcus och Magnus kör i samma proffstall - Liquigas-Bianchi - och nu har de blivit klubbkamrater på svensk mark också.

- Allting började med att jag och Marcus satt på ett hotellrum och snackade en massa. Då kom vi in på det här med att köra för en klubb i Sverige, och då föreslog han att vi båda skulle köra för Falu CK i Solleröloppet, så blev det också, säger Magnus.

Medan Marcus jagar sin tredje seger i det klassiska cykelloppet, jagar Magnus sin första.

- Jag har vunnit Solleröloppet som junior, men aldrig som senior. En andraplats har jag som bäst. Men det är ett lopp jag verkligen vill vinna, säger Magnus.

För de båda är också Solleröloppet ett sorts genrep inför säsongens stora mål: Tour de France.

- Eftersom den här veckan är avsedd för mästerskap, så är Solleröloppet det enda lopp vi kunde köra. Och en genomkörare behövs inför "touren", säger Magnus.

Båda är mycket besvikna på att Svenska Cykelförbundet valde att köra SM förra veckan. I och med det utestängdes flera proffs från att köra om mästartröjan.

- Sverige är det enda landet i Europa som körde sina mästerskap förra veckan. Alla andra har sina mästerskap den här veckan, men lilla Sverige kan inte ställa in sig i ledet, säger Magnus Bäckstedt.

Nu får de i alla fall chansen att mäta sig mot de bästa svenska åkarna i Solleröloppet. Ett lopp som de båda tycker ska ha SM-status varje år.

- Solleröloppet är det största loppet i Sverige. Men det är också det enda loppet i Sverige som har hårda, tuffa backar inlagda, och som är lite utslagsgivande. Ett SM på ett industriområde i Eslöv är ingenting i jämförelse med vad det Solleröloppet har att erbjuda. Bara det borde ge SM-status, säger Marcus Ljungqvist.

Årets upplaga av Solleröloppet är det hårdaste i historien. Det har diverse omdragningar av banan sett till. Minst tio tuffa backar, däribland Skeerbackarna i Orsa och Gesundabacken, ska klaras av under det 18 mil långa loppet.

- Tufft ska det vara, säger Marcus, som räknar med att bli bevakad under hela loppet.

- Det brukar vara så, när vi proffs är hemma i Sverige och kör. Många är med och hugger mot oss, men lika många vill sedan se oss jaga i kapp utbrytningar, fortsätter "Ljunken".

För Falu CK kör också Jonas Djurback, Magnus Darvell, Henrik Öijer och Oscar Ekström.

- Vi har ett bra lag, och det är ett måste.

Vilka ser ni som främsta utmanare?

- Jag har lite dålig koll på vilka som kommer, men jag säger John Nilsson i första hand, säger Ljungqvist.

- John blir nog farlig, säger också Bäckstedt.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons