Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken stjärngosse!

Annons

Sin första säsong i Leksandströjan gjorde Johan Witehall 1997-98. Sommaren 2003 var han tillbaka i Leksand, men fjolårssäsongen blev långt ifrån vad Johan och han lagkamrater väntat sig.

Leksand underpresterade hela säsongen och åkte ur elitserien för andra gången på tre år.

- Det var tufft, inte minst mentalt förra säsongen, men jag hade ingen tanke på att bryta kontraktet med klubben. Det skulle vara jäkligt skoj att vara med om att spela upp Leksand i elitserien igen.

Före jul, i allsvenskan var Johan inte någon av de mer framträdande spelarna i laget, och på 32 matcher producerade han 18 poäng.

I Superallsvenskan blev det 13 poäng på 14 matcher, näst bäst efter Michael Ryder.

I början av superallsvenskan hette kedjekompisarna Johan Rosén och Niklas Persson. Under avslutningen på serien kamperade han ihop med slovaken Rudolf Huna och tjecken Tomas Kucharcik.

En kedjetrio som oftast kompletterades av de tjeckiska backarna Jan Nemecek och Ladislav Benysek. Så när som på Witehall alltså en tjeckoslovakisk femma.

- Det kan vara lite problem med snacket ibland. Framför allt med Huna som inte är så duktig på engelska, men det fungerar bra mellan oss och de är duktiga killar.

Nemecek och Benysek är två defensivt duktiga backar som sällan gör några misstag.

- I början undrade jag vad Benysek var för kille, men han har växt och blivit riktigt duktig. Nemecek är stabil och en ren mardröm att möta på isen. Du kan inte lura killen.

Witehall och Huna står för farten och skridskoåkningen i kedjan. Kucharcik för spelsinnet.

- Kucharcik är ingen blixt på skridskorna, men han tänker till och får fram puckarna.

På torsdag inleds kvalseriespelet med hemmamatch mot Skellefteå. En match som Leksandsspelarna längtat efter i snart tre veckor.

- Kvalserien har vi egentligen väntat på hela säsongen. I matcherna i allsvenskan var det svårt att tända till ibland, nu känner man flera dagar innan match att det är något på gång.

Vad i ert spel är nyckeln till om ni kommer att lyckas eller inte i kvalserien?

- Vårt spel i power play blir oerhört betydelsefullt. Vi har inte varit så bra i det momentet tidigare på säsongen, men det har fungerat bättre på slutet. Hoppas att det fortsätter så.

Leksand vann norra allsvenskan och superallsvenskan. Nu återstår att bli etta eller tvåa i kvalserien för att ta sig tillbaka till elitserien.

- Går vi inte upp så är det ingen som kommer ihåg att vi vunnit två serier. Då är de inget värda, konstaterar Witehall.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons