Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken påsksmäll!

Annons

En del "förståsigpåare" menade innan SM-sprinten i centrala Kristianstad att det bara var för Stora Tunas Emma Engstrand att gå ut och hämta hem guldet. Att det med landets kanske tre främsta sprinters, Karolina A Höjsgaard, Jenny Johansson och Simone Niggli, borta var i princip straffspark i öppet mål.

Men redan i förmiddagens kval fick Engstrand en fingervisning om hur tufft det skulle bli. Förstaårssenioren Helena Jansson från Hagen i Skövde straffade Emma.

I finalen blev det en annan ung uppstickare som blev det största hotet. Lena Eliasson, Hakarpspojkarna, sprang helt perfekt i den parkbetonade inledningen och hade en ledning med elva sekunder vid varvning halvvägs. En marginal som inte förvånade Engstrand.

- Jag såg inte första kontrollen inne i ett buskage och gjorde en liten runda där och sedan blev det ett liknande misstag på femte kontrollen. Sekunderna rinner i väg när du är osäker.

Något som Lena Eliasson fick erfara på andra slingan. På banans två längsta sträckor tvekade Huskvarnatjejen. Emma Engstrand var konsekvent och fullföljde sin planerade väg i högsta fart och över mållinjen hade hon vänt på steken. Elva sekunder efter hade blivit tio före.

- Skönt. Det känns bra att kunna vinna som favorit. Förutom missarna i början kändes det som ett guldlopp, säger Engstrand som trivdes när en SM-tävling för första gången gick helt i stadsmiljö.

- Det är roligt. Hög fart och snabba beslut hela tiden.

Bronset gick även det till Dalarna. Leksands duktiga tyska, Karin Schmalfeld, pressade sig in före Emma Dahlstedt, Lidingö, och Helena Jansson, och tog sin första SM-medalj.

I herrklassen startade Martin Johansson, Mora, som regerande mästare. Den kungakronan halkade rejält på sned sedan han sprungit rakt förbi den sjätte kontrollen utan att stämpla.

- Jag visste inget förrän jag kom i mål. Det var ett riktigt uselt sprintlopp ändå, suckade han, som faktiskt delade öde med gamle sprintfantomen Håkan Eriksson, Malung.

Även Eriksson hoppade över kontroll nummer sex och diskades.

Bäste dalkarl blev nu istället en bulgar. Kiril Nikolov, Stora Tuna, delade femteplatsen med Peter Öberg, Hällen. Sprintvärldsmästaren från 2004, nygamle leksingen Niclas Jonasson, blev nia i tävlingen som vanns av ryske världsettan Andrej Khramov som i Sverige tävlar för Pan-Kristianstad.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons