Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken överraskning, Jenny!

Annons

Förhandsfavoriterna i damernas 15 km i klassisk stil med gemensam start droppade in en efter en på skidstadion vid Lago di Tesero i Val di Fiemme. Bente Skari etta, Kristina Smigun tvåa, Olga Savjalova trea.

På femte plats kom skrälltjejen – Jenny Olsson. Den 23-åriga Åsarnatjejen hade en och en halv minut fram till suveräna Skari och 35 sekunder fram till bronsryskan. Och på slutet blev det ett tiosekundersgap till norska fyran Hilde G Pedersen.

Ett tag hägrade till och med en medalj för svenskan.
– Klart det var inspirerande när jag hörde att jag hängde med så bra, sade Jenny Olsson, som länge låg och tampades med Hilde G Pedersen.

– Hilde var väldigt stark på slutet. Jag vågade inte kolla bakåt på upploppet så jag visste inte hur långt bakom de andra var. Men jag hade krafter kvar ända in i mål.

Finländskan Riikka Sirviö hann inte i kapp. I mål skiljde det fyra sekunder.

– Jag försökte ta det lugnt i början och såg bara till att jag hängde med. Jag kunde åka stort och avslappnat och märkte att det var ganska lätt att plocka placeringar i backarna.
Det går att hitta åtminstone tre anledningar till Jenny Olssons lyckosamma VM-premiär:

* Hon gillar när det är mycket uppför och utför. Stakåkning är inte hennes starka sida. I den kuperade VM-halvmilsslingan kunde hon utnyttja sin styrka uppför.
* Hon låg och tränade på hög höjd, 1 800 meter i Lavase strax norr om Val di Fiemme, i tio dagar före VM.
– Det har gett bra effekt för mig förut. Jag kom ner därifrån i fredags, dagen före världscuploppet i Asiago. Redan då kändes det bra, men det brukar ta några dagar innan höghöjdsträningen har som allra mest effekt.

– Och den kan hålla i sig ett tag, sade Jenny Olsson, som tror och hoppas att torsdagens 10 km klassiskt är hennes största chans i VM.

* Ett telefonsamtal kvällen före VM-succén gav henne rätt inställning. Jenny Olsson har som ende VM-svensk tagit hjälp av idrottspsykologen Olle Anfelt.
– Vi pratar med jämna mellanrum. Jag tycker det har hjälpt mig mentalt. I går hörde han väl att jag var lite tveksam om formen. Han sade åt mig att jag skulle gå upp i morse och säga till mig själv att jag var i bra form. Att man inte kan gå och tvivla på det när man ska tävla.


Det fick Jenny Olsson på rätt mental köl. Och formen fanns där. Det syrerika blodet. Och de rätta backarna.
Resultatet blev hennes hittills största framgång. Bra mycket mer värd än den femteplats hon tog i Kuusamo före jul, hennes bästa lopp i världscupen.

Lina Andersson, 27:a i VM-premiären, var trea i världscuppremiären förra säsongen. Men Olssons femteplats i VM smäller högre. Inte sedan Antonina Ordinas dagar har en svenska varit så högt upp i ett mästerskap.

Och bakom Jenny Olssons åkte Elin Ek in på tionde plats. Tangering av personbästa världscupplaceringen i lördagens lopp i Asiago och hennes främsta mästerskapsplacering.

– Men jag fick slita, sade Elin Ek. När allt stämmer till hundra procent kan det gå ännu bättre. Jag låg lika med Sirviö vid toppen på banan på sista varvet, men benen dog helt på slutet.

Bente Skari fick också slita oväntat hårt för att bärga sitt femte individuella mästerskapsguld. Först två-tre kilometer före mål fick hon guldgapet till Kristina Smigun.

Smigun såg som väntat till att fältet spräcktes på ett tidigt stadium. Norskorna Marit Björgen och Anita Moen var ett par av offren. Men Skari blev hon aldrig av med.

– Jag blev väldigt glad då jag fick en liten lucka vid 12 kilometer. När det var en kilometer kvar var jag säker på seger, sade Skari, som saluterades av tusentals norska supportrar vid målgången.

Skari lär höra talas om sig igen under VM i Val di Fiemme. Och Jenny Olsson har också ambitioner att hamna i uppmärksamheten igen.

PETER WIKSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons