Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken lyckoträff!

Annons

- Vi hittade inga treåringslopp här hemma, därför drar vi till Norge, berättar Rommeamatören Thomas Gustafsson.

Var går loppet?

- På Klosterskogens travbana i Skien en bit bortanför Oslo.

Vilket motstånd möter ni?

- De bästa norska treåringarna är med och det är bara att ta tjuren vid hornen. Min Lilla Blågul var fin i träningen i tisdags så det blir spännande, utvecklar Thomas.

Travintresset i familjen Gustafsson tog skruv för nio år sedan när dottern i huset, Madeleine "Madde" Gustafsson, sadlade om från ridsport till ponnytrav.

- "Madde" hann med 300 ponnylopp innan hon gick över till stor häst. Brimer var hennes första häst och den vann hon med i monté, berättar pappa Thomas.

Er andra häst blev Min Lilla Blågul. Hur fann ni honom?

- Min Lilla Blågul var utannonserad på internet. Min dotter, "Madde", som då studerade på Wångens hästgymnasium, hämtade hästen i närliggande Offerdal, svarar Thomas.

Som nybliven tvååring kom Min Lilla Blågul i händerna på "Madde". Tillsammans med en kompis körde hon in unghästen och startade uppträningen.

Sedan drygt ett år tillbaka är det pappa Thomas som sköter finslipningen, vilket han bevis- ligen gör bra, i trakterna av Rommeholen strax intill Rommetravet.

- Jag brukar åka hem varannan helg och då passar jag på att snabbjobba Min Lilla Blågul, berättar "Madde", som till vardags arbetar hos travamatören Leif Brolin i Stockholm.

En arbetssituation som innebär att många telefonkontakter tas i veckan mellan pappa och dotter när träningsstatus ska avhandlas.

- Vi kör intervaller ett par gånger i veckan. Sedan handlar det om mycket motionskörning i långsam fart, berättar Thomas.

Vilken typ av häst är Min Lilla Blågul?

- Ett ord säger allt. Han är en diva!, svarar "Madde" från sin mobiltelefon i Stockholm.

Hur då?

- Han vet hur bra han är. Allt ska utföras på hans villkor. Det är pappa som har skämt bort honom, utvecklar hon och skrattar.

Skrattar bäst som skrattar sist, lyder ordspråket. På lördag kan det vara pappa Thomas tur att skratta gott. Detta efter att Min Lilla Blågul även lagt den norska unghästeliten på rygg.

Förstapriset uppgår till 100 000 norska kronor, den största prissumma Min Lilla Blågul i så fall sprungit in.

Hittills är bäst att tillägga, i denna annorlunda, fantastiska och osannolika travhistoria.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons