Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken guldtjej

Annons

Johansson var ärlig. Åsa Hagberg dominerade loppet och vann spurten mellan sju utbrytare före Karin Aune, Umeå, och Maria Landström, Falu CK.

- Det hade känts fel om någon annan än Åsa hade vunnit loppet, konstaterade Emma Johansson.

- Kul att få avsluta sin karriär med ett SM-guld, summerade den 33-åriga Borlängetjejen efter sin cykelkarriärs främsta seger.

- Nu lägger jag av!

Åsa Hagberg kunde inte valt ett bättre tillfälle att ta sitt första och sista SM-guld. Hon var oerhört taggad före starten och attackerade tillsammans med Maria Landström redan på det första av de tio varven på en 3,2 kilometer lång bana inne i centrala Värnamo. På andra varvet bildades en tätgrupp med åtta åkare. På det fjärde slet sig Åsa loss solo, ledde med 13 sekunder, men blev ikappåkt på sjätte varvet.

- Jag har ju lite rutin från mitt proffsliv i Italien för två år sedan, säger hon.

- Jag var medveten om att jag måste komma först in genom den sista kurvan, 150 meter före målet, för att ta guldet.

Det gjorde hon och vann med nästan en cykellängd före Karin Aune, som i sin tur var lika långt före Maria Landström.

Åsa Hagberg har tidigare två SM-brons. Det första tog hon vid linje-SM i Kopparberg för tre år sedan och det andra vid kortdistans-SM i Sunne förra året.

Varför slutar du efter den här säsongen?

- Jag är 33 år. Då är det dags att tacka för sig. Jag är tacksam för mina framgångar och att jag en gång började med cykelsporten.

Maria Landström, 20 år ung, har framtiden för sig.

- Det här var min första medalj i ett senior-SM. I år har jag mer och mer gått över till landsväg, säger Maria. Mitt opererade knä mår bättre av det än den stötiga och ryckiga körning det blir i cross-countryloppen i skogen.

I herrklassen kom Borlängekillen Mikael Hägg, som tävlar för Uppsala CK, på 13:e plats. Han kom tvåa i en stor klunga, som var distanserad med 1.19 av solovinnande Petter Renäng, Team Bianchi. Renäng vann med 1.07 före en förföljarklunga där Fredrik Modin, Ludvika CK, körde in på åttonde plats.

Falukillen Mattias Westling, som kör för Kopparbergs CK, blev trea i JSM-loppet, på samma tid som klubbkompisen Fredrik Johansson. Anders Montelius, Falu CK, slutade tia.

THURE PETERSSON

Mer läsning

Annons