Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka krutgubbar

Annons

- Melker fick hoppa ut genom fönstret, hämta en nyckel och låsa upp dörren utifrån, berättar fantastiske Gösta Aronsson, som igår klarade sitt 51:a Vasalopp!

Gösta Aronsson nöjde sig inte med "magiska" 50 Vasalopp. I tisdags åkte han först Halvvasan och i går var det dags för 51:a loppet mellan Sälen och Mora för 78-årige Gösta.

För övrigt inte den enda krutgubben i släkten. I går kväll satt Gösta i kökssoffan hemma hos sin 103-årige farbror Jannes Aronsson vid Webbvägen i Östnor och berättade om sitt 51:a lopp.

- Jag hade perfekta skidor, för jag hade vallat själv med invärmt grönt i botten och blått ovanpå, berättar Gösta, som hade så bra glid att han fick bromsa i utförsbackarna för de med sämre glid framför honom.

Ändå blev det ett jobbigt lopp för Gösta.

- Jag var slut redan i Mångsbodarna och tänkte att jag åker nog inte löngre. Men så fick jag dricka och tänkte att jag åker väl till Risberg. När jag kom till Risberg blev jag intervjuad och då måste jag ju fortsätta.

- När jag kommit halvvägs till Evertsberg stod dottern Kristina där och masserade mina lår. Benen var helt slut, men jag drack lite och åt choklad och tänkte att till Oxberg är det utför, så jag åker väl dit då.

- Där stod Melkers fru Åsa och mitt halvårsgamla barnbarnsbarn Tilda. Jag blev intervjuad av speakern och fortsatte mot Hökberg. Benen var som klumpar. Jag har ju en titankula inopererad i höften.

- Så kom jag till Edlris och så nära målet kan man ju för skams skull inte bryta, men fy fasen vad trött jag var från Eldris och i mål, ler Gösta.

Framme i mål, efter 9 timmar och 40 minuter, stod speakerparet Ingrid och Olle Andersson och tog emot.

- Och publiken skrek Gösta, Gösta, skrattar Gösta. Det var ungefär som om kungen hade kommit.

Och det var det ju - skidkungen - hittills oslagbar med 51 lopp. Nästa år planerar Gösta Aronsson att åka igen, tillsammans med veteranerna Gunnar Sold och Bengt Eriksson, som då kör sina 50:e Vasalopp.

Vad tycker 103-årige Jannes Aronsson om sin brorsons prestation?

- Ofattbart att han åkt så många lopp, säger Jannes, som själv aldrig åkt något Vasalopp, men som noga följer med vad som händer i fäders spår i tv.

- Jag tycker att det var något enastående, betygsätter han årets lopp.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons