Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilda Västern på besök

Annons

Maria Ottosson i Dala Western Riders förklarar vad som är roligt med det amerikanska sättet att rida.

- Allt har egentligen anknytning till rancharbetet i USA, alla moment i grenarna har en betydelse i pratiken, säger Maria Ottosson.

I Westernridning tävlar alla tillsammans, ung som gammal, alla hästraser mot varandra. Här får även vuxna rida ponny, huvudsaken är hur ryttaren rider och att hästen är följsam. Det är en gren av ridningen som blir mer och mer populär.

- I Sverige är det väldigt populärt, kring 4000-5000 utövare. Det är ganska många ryttare som tävlat i traditonell ridning men som kanske tycker attdet finns mycket mer att välja på här. Det finns alltid något som passar, och man kan fritt välja gren och ha den häst man har. Sen är det en stor gemenskap, säger Maria Ottosson.

I övrigt så är det mycket på kläderna och arrangemang runt i kring man märker av western-stämmningen. Upp till 16 år måste man ha hjälm, sedan får man välja om man vill ha hatt i stället. Skjorta, jeans och countrymusik och i bland även uppvisning i linedance skapar bra inramning till tävlingarna.

Det finns både SM och VM i westernridning och Sofia Sjöberg, Rättvik, var med i landslaget förra året och har kvalat till SM i år. Så det finns både bredd och elit.

HELENA GOHDE

Mer läsning

Annons