Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig vecka för världscupen

Annons

Veckan inleds i Røros. I dag får deltagarna chansen att testa terrängen i en provlöpning. Och i morgon, söndag, kör allvaret igång.

Då sker först kvalificering och sedan final i sprint.

På måndag har världseliten förflyttat sig till Tynset, 55 kilometer från Røros, och då är det dags för klassisk distans.

Sedan vilar eliten fram till onsdag, då det är dags för WC stafett i Os, som ligger tolv kilometer från Røros.

På torsdag har gänget sedan förflyttat sig till Sverige. Idrefjäll blir tävlingscentrum, och redan ankomstdagen testas terrängen i en provlöpning.

Fredag blir det sedan kortdistans. Först kvalificering i tre heat, och sedan final i centrala Idre, med flera publikvänliga slingor.

Så är det dags för en vilodag igen, innan det verkliga mandomsprovet kommer på söndagen.

Ultralång distans. En tävling där herrarna beräknas använda två och en halv timme (28 kilometer) för att vinna, och där damtävlingen är minst två timmar lång (17 kilometer). Men någon chans till maskning finns inte, då vid två tillfällen "grindar" stängs efter ett antal löpare. Den sista "grinden" stängs efter de 50 bästa.

Parallellt med Världscupen körs både i Norge och Idre nationella tävlingar, för att locka och stimulera orienteringsintresserad publik till tävlingarna.

När det gäller Idre kör man igång redan på måndag med Idre 3-dagars som genomför sina etapper på måndag, tisdag och torsdag. Dessutom körs en kortdistanstävling på lördagen. Till Idre 3-dagars är 700 orienterare anmälda, med en viss tyngdpunkt på elitklasserna. Bland annat finns de flesta av Leksands och Malungs elitlöpare med. Även ett antal norrmän, danskar och finnar, som inte platsar i respektive lands A-landslag, finns anmälda.

Ett stort upplagt riksläger har också förlagts till Idre 2-7 juli, där tid avsätts för att deltagarna skall kunna titta på World Cup-tävlingarna.

Nu är det bara att hålla tummarna för att även vädrets makter ska gynna arrangörerna. Upplägget av den norsk-svenska orienteringsveckan kan bli en succé.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons