Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi spelar i elitserien nästa säsong

Annons

I dagsläget har Leksand 13 spelare kontrakterade över nästa säsong, en säsong där truppen vid en eventuell NHL-lockout kommer att bli bredare än årets.

Tar elitserieklubbarna in NHL-spelare måste de ha spelare att plocka in i laget om lockouten skulle avbrytas och spelarna återvända till Nordamerika.

Modo har pratat om att plocka in tio NHL-spelare till nästa säsong, men hur många spelare Leksand ska ta in vet inte "Masken".

- Det är en sak att säga att man ska ta in tio spelare, men jag tror inte Modo kommer att göra det. Det har de inte råd med.

- Hur många vi i Leksand kommer att ta in är svårt att säga. Säger jag att vi ska ta in fyra och vi får två blir det ramaskri. Men någonstans där omkring kommer väl antalet NHL-spelare att ligga.

Spelaromsättningen i Leksand har de senaste åren varit stor. Till den här säsongen tappade Leksand 15 spelare och har, medräknat nyförvärven i januari, plockat in 14 spelare.

Har inte omsättningen på spelare i Leksand varit för stor?

- Visst är det aldrig bra att omsättningen varit så stor, men det finns förklaringar till att det blivit så. När vi åkte ur var det naturligt att många försvann och när vi gick upp behövde vi förstärka laget.

- Inför den här säsongen var det väl bara Mikael Karlberg av de spelare vi ville ha kvar som försvann.

Hur har spelarmarknaden förändrats under dina år som sportchef?

- Omsättningen på spelare är större i dag och konkurrensen är tuffare. I år har spelarmarknaden varit extremt tuff. Vi hade letat en defensiv back under väldigt lång tid innan vi hittade Lehtonen och Timrå har letat en defensiv back sedan oktober utan att lyckas.

På grund av skadeproblem har Leksand tvingats att köpa in fem spelare under pågående säsong och trycket på sportchef Carlsson har varit hårt.

- Så är det. Folk har ropat efter en defensiv back, men det har ju inte funnits någon att köpa. Supportrarna är väldigt krävande och engagerade, men det är också en styrka. Utan deras engagemang hade vi nog aldrig kommit tillbaka till elitserien.

När du bygger ett lag, hur mycket hänsyn tar du till åldersstrukturen i laget?

- De bästa ska spela oavsett ålder. Två av våra äldsta spelare, Johan Rosén och Niklas Eriksson, är två av våra mest ambitiösa. Men visst försöker jag att hitta en balans när det gäller åldern på spelarna, säger "Masken".

Antalet juniorer som etablerar sig i elitserielagen är överlag lågt och Leksand är definitivt inget undantag.

Varför är det så få juniorer som etablerar sig i elitserien?

- En av orsakerna till det är att J20 Superelitserien är för dålig. Den består av för många b-juniorspelare och därför blir steget från den serien till elitserien för stort att ta för juniorerna.

- Vi måste se till att den serien blir bättre, att vi helt enkelt ger våra a-juniorer möjligheten att utvecklas i en tuff och bra serie.

Minst två veckor, förmodligen två månader, återstår av Leksands säsong.

Först när den är slutspelad vet vi om sportchef "Masken" har ett lag för elitserien eller allsvenskan att bygga ihop.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons